Home Landelijke radio Publieke omroep onderzoekt eigen linksigheid

Publieke omroep onderzoekt eigen linksigheid

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat onderzoeken hoe links ze is. “Als wij van en voor iedereen willen zijn, moeten we de signalen uit de samenleving serieus nemen,’’ zegt bestuursvoorzitter Harm Bruins Slot in het AD. De NPO krijgt vaak te horen links te zijn. Met name op internetfora is er een hardnekkig clubje mensen dat deze boodschap blijft herhalen. De NPO wil nu weten wat er van waar is.

Het onderzoek richt zich niet alleen op de discussie links-rechts, maar ook op de vraag of de publieke omroep niet te elitair, te randstedelijk en te veel voor autochtonen is.

Volgens Bruins Slot kan het betekenen dat het personeelsbeleid wordt aangepast. “De journalistieke onafhankelijkheid staat buiten kijf. Maar ik heb het idee dat die in het verleden vaak is gebruikt om de discussie te vermijden.”

“Heel goed dat Bruins Slot het eindelijk durft te benoemen,” zegt Joop Atsma (CDA). “Wij krijgen wekelijks zoveel mailtjes met klachten dat het Journaal, NOVA of Buitenhof te links is.” NOS-directeur Gerard Dielessen noemt de discussie ‘zeer interessant’. “Ik denk dat wij als NOS aardig pluriform zijn, al kan het altijd beter. Maar als ik kijk naar de actualiteitenrubrieken op televisie is de kritiek niet onterecht. Hoe goed ze hun werk ook doen, ik vraag me af of zij de Verdonk/Wilders-stemmers weten te bereiken.”

Vorig artikelRadio Digitaal en Sky Radio beconcurreren elkaar met kerststations
Volgend artikelRadio 1 Publieksprijs voor ‘Ontknoping Eredivisie’ en ‘Guy Poppe in Burundi’