Home Landelijke radio Provincie helpt RTV Noord niet meer

Provincie helpt RTV Noord niet meer

RTV Noord hoeft niet meer te rekenen op geld van de provincie. De staten sprongen in 2003 al met 2,1 miljoen euro bij, maar dat gebeurt niet weer. “Anders blijven we aan de gang”, aldus gedeputeerde Hans Gerritsen (PvdA) woensdag in de statencommissie welzijn. De zender zal de komende jaren tonnen moeten bezuinigen. Zo niet, dan lopen de tekorten van de regionale omroep van Groningen op tot 5,2 ton in 2007 en 1,3 miljoen euro in 2010.

De toekomst leek na het extraatje van de provincie rooskleurig. Maar dat was gebaseerd op een verkeerde berekening van de jaarlijkse groei van de subsidie. “Een misverstand”, aldus Gerritsen. Volgens hem had de omroep beter moeten weten, gezien het besluit waarin de subsidie is vastgelegd. “Dat was hartstikke duidelijk. RTV Noord legt zich er ook bij neer.”

Ook de reclame-inkomsten vallen tegen. Gerritsen wijt dat aan de tegenvallende economie. Tenslotte zijn de salariskosten boven verwachting gestegen. Dat stuitte op ongeloof bij Eduard van Zuijlen (GroenLinks). “Het is niet voorstelbaar dat dat onverwachts komt. En de salarissen stijgen nauwelijks.” Maar volgens Gerritsen is er sprake van een ‘ruim bemeten omroep-CAO’.

De tegenvallers komen voor de statenleden als ‘een ijskoude douche’, zoals Truus van Kleef (CDA) het uitdrukte. Ze eiste dat de omroep zijn lopende Plan van Aanpak snel bijstelt. Daar staat in hoe de omroep financieel gezond dacht te worden. Gerritsen beloofde dat het nieuwe plan er voor de zomer is.

Hoe de omroep moet bezuinigen is onduidelijk. Een van de plannen is verjonging van het personeelsbestand, maar daarvan zullen de vruchten pas na 2010 te zien zijn. [DvhN]