Home Landelijke radio Provincie geeft RTV West voorschot op subsidie

Provincie geeft RTV West voorschot op subsidie

De provincie Zuid-Holland heeft regionale omroep RTV West een voorschot gegeven op de subsidie voor 2004, meldde een woordvoerder dinsdag. Met de 3,2 miljoen euro is de noodlijdende omroep volgens de directie gered van een faillissement.

RTV West maakte maandag bekend dat door de geldproblemen 42 van de 170 mensen het bedrijf moeten verlaten. Van hen worden er 24 gedwongen ontslagen.

Het voorschot is 40 procent van de totale subsidie die voor volgend jaar voor RTV West is gereserveerd, aldus de provinciewoordvoerder. Verder loopt in opdracht van onder meer de provincie een onafhankelijk onderzoek naar het ontstaan van de problemen.

Dat onderzoek gaat ook over RTV Rijnmond, de andere regionale publieke omroep in Zuid-Holland. Ook dat bedrijf zit in een slechte financiële situatie en verwacht dat dertig tot veertig medewerkers weg moeten. Gedwongen ontslagen sluit de directie niet uit. Zuid-Holland verwacht de uitkomsten van het onderzoek half november.

Sociaal plan
Tijdens een personeelsbijeenkomst kondigde RTV West-directeur Dink Binnendijk maandagavond aan dat zijn bedrijf vanaf 2004 structureel 2,2 miljoen euro bezuinigt. Vakbonden NVJ en FNV Kiem eisen dat de directie een sociaal plan maakt. Binnendijk stelde echter dat het geld daarvoor ontbreekt en doet een beroep op de provincie.

Het is onduidelijk of RTV West de voorgeschoten subsidie gebruikt voor het sociaal plan, of dat de omroep om nog meer geld vraagt. Het provinciebestuur wacht de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek af, voor het meer hulp overweegt.