Home Landelijke radio Amerikaanse internetstations verliezen rechtzaak om auteursrechten

Amerikaanse internetstations verliezen rechtzaak om auteursrechten

Internetradiostations in de Verenigde Staten moeten toch een bijdrage moeten afstaan aan artiesten en platenmaatschappijen. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank gisteren besloten. Een andere rechtbank had deze beslissing al genomen, maar een aantal radiostations was deertegen is beroep gegaan.

De stations voerde aan dat offline stations geen bijdrage af hoefde te dragen. De rechter bepaalde op basis van de vernieuwde copyrightwetgeving van 1995 en 1998 dat de artiesten en maatschappijen betaald moeten krijgen voor het over internet uitzenden van hun nummers. De radiostations beargumenteerden dat deze wetgeving bedoeld is voor services waarbij users de nummers kunnen downloaden, niet voor online radio-uitzendingen. De rechters meenden echter dat deze interpretatie niet letterlijk in de wet staat en onjuist is.

De radiostations, samenwerkend in the National Association of Broadcasters, willen het er niet bij laten zitten. Ze zullen alles in het werk stellen om deze beslissing ongedaan gemaakt te krijgen.