Home Landelijke radio Prominente cultuurkenners schrijven brief voor behoud Opium

Prominente cultuurkenners schrijven brief voor behoud Opium

Op initiatief van schrijver Jan Siebelink breken zeven prominente Nederlanders een lans voor het voortbestaan van het Radio 1-programma Opium. Dit kunst- en cultuurprogramma van de AVRO op zaterdag en zondag dreigt de helft van zijn zendtijd te verliezen. Een open brief daarover aan Publieke Omroep is ondertekend door Hedy d’Ancona, Joop van den Ende, Hella Haasse, A F Th. van der Heijden, Jeroen Krabbé en Kees van Twist.

De mogelijke verandering in zendtijd is het gevolg van de komst van De Nieuwe Omroep. De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep besluit waarschijnlijk binnenkort om Opium op zondag te schrappen en dit uur af te staan aan DNO. Daarmee wordt de zendtijd van het radioprogramma gehalveerd. Ook wordt zo de horizontale ‘cultuurbalk’ op Radio 1 doorbroken. De ondertekenaars vinden dit een slecht idee en zijn van mening dat het aandeel cultuur op Radio 1 niet mag worden verminderd.

In de open brief spreken zij hun zorg uit over de kwetsbaarheid van de kunstprogrammering op de Nederlandse radio en televisie; “Dat kunstprogramma’s en de omroep een moeizame verhouding kennen is niet nieuw; er worden weinig kunstprogramma’s uitgezonden, die vaak ook nog eens op een onaantrekkelijk tijdstip geprogrammeerd worden, of – nog erger – vaak al na een korte periode gestaakt (…….) Dat uitgerekend een cultuurprogramma wordt geschrapt bij de eerste de beste wijziging in zendtijd op Radio 1 zegt alles over de manier waarop beleidsmakers bij Publieke Omroep met cultuur omgaan. Wij vinden dat kunst en cultuur bij uitstek door Publieke Omroep beschermd dient te worden, en dat nu staat haaks op het besluit van de zendercoördinator om Opium te halveren”, zo staat in de brief.

Met de open brief hopen de ondertekenaars dat de betrokken beleidsmakers alternatieve oplossingen zoeken voor plaatsing van DNO, waarmee het gerespecteerde kunstprogramma Opium niet wordt aangetast.