Home Landelijke radio NPO 3FM Programmanamen keren terug op 3FM

Programmanamen keren terug op 3FM

De nieuwe ochtend- en avondshow op NPO 3FM krijgen een programmanaam. Daarmee breekt de zender met het beleid waarin alleen de voornaam van de radio-dj wordt genoemd als programmanaam. Voorlopig krijgen alleen de programma’s van Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende een eigen naam; voor de andere shows blijven vooralsnog de bestaande namen gehandhaafd.

De nieuwe ochtendshow van Sander Hoogendoorn gaat ‘Sanders Vriendenteam’ heten. Het programma van Frank van der Lende krijgt de naam ‘De Bende van Van der Lende’. Die naam is overigens niet helemaal nieuw; Frank gebruikte de titel ook toen hij nog in de nacht van 3FM te horen was.

Volgens een woordvoerder van BNNVARA willen beide dj’s in de naam van hun programma een sfeertje laten doorklinken dat ze in hun shows willen neerzetten. “In de ochtendshow hoor je naast Sander een groep mensen met wie hij regelmatig contact zal hebben: bekende mensen, onbekende mensen en luisteraars. ‘Sanders Vriendenteam’ dus. En in de avondshow zoekt Frank de randjes op en kan een draaiboek zomaar uit het raam gesodemieterd worden. ‘De Bende van Van der Lende’ dekt die lading goed.”

Naamsbekendheid

3FM maakte jarenlang gebruik van programmanamen. Die verdwenen echter toen in november 2016 de nieuwe programmering van start ging. Een programmanaam als ‘MetMichiel’ werd ‘Michiel’ en ‘Frank <3’ werd ‘Frank’. Het afschaffen van de namen was een bewuste keuze van oud-zendermanager Basyl de Groot; hij wilde daarmee de naamsbekendheid van de dj’s vergroten.

De Groot destijds: “We bouwen bij 3FM aan nieuw talent. Niet alleen als het gaat om muziek en artiesten, maar ook als het gaat om nieuw dj-talent. En dan kun je niets beter doen dan je vol focussen op dat talent. Niet op een programmanaam, maar op de naam van het talent. Dat is wat moet blijven hangen, dat is waar we aan bouwen. Zeker voor jongeren, die constant overladen worden met nieuwe merknamen en nieuwe platforms.”

Programma’s als ‘3voor12Radio’ en ‘Mega Top 50’ behielden wel hun naam. “Dat zijn concepten die een eigen naam moeten hebben en staan voor meer dan de programmamaker alleen.”

Foto: NPO 3FM