Home AM Radio Programma Wereldnet van Radio 747 naar Radio 1

Programma Wereldnet van Radio 747 naar Radio 1

Het radioprogramma Wereldnet van de VPRO en Radio Nederland Wereldomroep verhuist naar de vroege ochtend op Radio 1. Het programma waarin Nederlanders over de hele wereld vertellen over nieuws en gebeurtenissen uit hun omgeving wordt gepresenteerd door collega’s van de KRO, EO en VARA. Wereldnet is vanaf nu elke werkdag van 05:30 tot 06:00 uur op Radio 1 te beluisteren. De Wereldomroep zendt het programma elke werkdag van 13.30 tot 14.00 uur uit.

Wereldnet geeft het woord aan Nederlandse ‘amateur correspondenten’ in den vreemde, die vanuit hun eigen perspectief een toelichting geven op wereldnieuws en plaatselijk nieuws. In vraaggesprekken wordt ook aandacht besteed aan de dagelijkse gebeurtenissen waarmee de ‘gewone’ Nederlander in het verre buitenland wordt geconfronteerd. In zijn tienjarig bestaan heeft Wereldnet een netwerk van ruim 150 correspondenten opgebouwd.

Het programma wordt afwisselend gepresenteerd door Adeline van Lier (KRO), Daan Hartgers (EO), Evert ten Ham (EO), Jeroen Snel (EO) en Hugo van Krieken (VARA). Tweemaal per week (op woensdag en donderdag) maakt de Wereldomroep een eigen Wereldnet gepresenteerd door Jan Kikkert.

Wereldnet was sinds jaar en dag via Radio 747 te beluisteren, maar vanwege de koersverandering van die zender dreigde het programma te sneuvelen. De VPRO en de Wereldomroep staken daar een stokje voor. Wereldomroep-hoofdredacteur Joop Daalmeijer: “De Wereldomroep is vanaf het eerste uur bij Wereldnet betrokken en wij geloven enorm in dit programma. De kijk van landgenoten in het buitenland op het nieuws blijkt vaak erg verfrissend en verrassend.”

Hoofd radio van de VPRO, Kees Schaepman, vult aan: “Op Radio 1 krijgt Wereldnet de gelegenheid om zich als informatief programma verder te ontwikkelen. Deze radiozender is voor het programma een veel beter platvorm.”