Home Landelijke radio Politiek denkt aan stoppen betalen omroepbegroting

Politiek denkt aan stoppen betalen omroepbegroting

In Den Haag ontstaat steeds meer weerstand tegen de wijze waarop de Publieke Omroep aan het bezuinigen is. Waar de opdracht was om in te grijpen in de ‘baasjescultuur’, lijkt het er nu op dat de bezuinigingen worden afgewenteld op programmamakers en ervaren freelancers. “Als het zo doorgaat, accepteren we de omroepbegroting niet. En dan is er op 1 januari geen geld”, zegt D66-kamerlid Bert Bakker. “Ik ben bereid zo ver te gaan.”

Boze programmamakers zeiden het al eerder. Maar op 22 juni barstte de bom ook bij de Federatie Filmbelangen, vertegenwoordiger van een grote groep zelfstandige cameralieden, geluidsmensen, regisseurs, editors en producenten. De federatie overhandigde staatssecretaris Medy van der Laan (cultuur) een Zwartboek Publieke Omroep, waarin staat dat de omroepen de tarieven voor freelancers soms met enkele tientallen procenten zouden verlagen. Met als gevolg dat het moeilijker wordt om kwaliteit te leveren. Ook al omdat in toenemende mate goedkope, onervaren krachten worden ingehuurd.

Bakker is dan ook verheugd over de snelle reactie van de staatssecretaris (ook D66). Zij gaf direct na publicatie van het Zwartboek opdracht tot een quickscan. “Een korte interviewronde met betrokkenen”, zo verduidelijkt Van der Laans woordvoerder. Uit de interviewronde moet blijken of de omroepen inderdaad korten op de tarieven van freelancers. De eerste resultaten van de quickscan moeten in september bekend zijn. Maar het kan nog sneller.[Spreekbuis]