Home Landelijke radio Politie start samenwerking met Radio 1 WK FM

Politie start samenwerking met Radio 1 WK FM

De politie (KLPD) gaat actief gebruik maken van Radio 1 WK FM gedurende het WK voetbal in Duitsland. Het Korps Landelijke Politiediensten heeft centra ingericht in Nederland en in de speelsteden waar Oranje komt, waarvandaan de supportersstromen in de gaten worden gehouden. “Alles wat via de auto, boot, trein, vliegtuig of wat dan ook naar Duitsland gaat of juist terug gaat wordt door ze in de gaten gehouden”, zo zegt Robbert Meeder, presentator van NOS Langs de Lijn en initiatiefnemer van Radio 1 WK FM. De KLPD heeft zelf contact gezocht met Radio 1 voor de samenwerking.

Radio 1 WK FM zendt via lokale frequenties uit in de speelsteden waar het Nederlands elftal speelt. Vier uur voor de wedstrijd en een uur erna wordt er speciaal voor Nederlandse supporters in de Duitse steden uitgezonden. “Twee keer per uur hebben we contact met het KLPD over actuele zaken. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een bus die supporters naar het stadion brengt die vertraging heeft. Als maar één iemand bij de bushalte dat al hoort, dan weet iedereen het natuurlijk snel.”

“Of als er ergens een vechtpartij is, melden wij dus waar je niet moet zijn als supporter”, zo vervolgt Meeder. “De KLPD heeft mensen in de stad rondlopen. Dus als ze ook een melding krijgen dat er ergens in bijvoorbeeld Leipzig valse kaartjes worden verkocht, dan melden wij dat. En natuurlijk hebben we actuele informatie over waar files staan naar de speelsteden toe of ervan af.”

De politie houdt niet alleen Nederlandse supporters in de gaten, maar ook buitenlandse voetbalfans die via Nederland naar Duitsland gaan.