Home Landelijke radio Peter de Vries: “Het 3FM Jaaroverzicht is mijn schilderijtje”

Peter de Vries: “Het 3FM Jaaroverzicht is mijn schilderijtje”

Ook deze laatste week heeft hij er nog druk aan gewerkt. 3FM Nieuws-redacteur Peter de Vries maakt dit jaar voor de vierde keer het 3FM Nieuws Jaaroverzicht. De puntjes worden deze week nog op de i gezet. “Ik ben een perfectionist. Ik ben verschillende keren opnieuw begonnen. Bij Het nieuws over Irak was het bijvoorbeeld moeilijk om te kiezen wat je in het overzicht moet stoppen. Ik heb gekozen voor de ontvoeringen en onthoofdingen. Belangrijke oorzaak van dat geweld tegen buitenlanders waren de veelbesproken foto’s gemaakt in de Abu Graib gevangenis. Ze waren de aanzet tot de golf van gruwelijkheden. In het jaaroverzicht probeer ik dat verband heel helder uit te leggen. De vrijspraak van de militair Eric O. is door deze keus iets dat het jaaroverzicht niet gehaald heeft. En Theo van Gogh moet er deze week nog in”, zo zegt Peter. “Dat wordt het enige nieuwsfeit dat twee blokjes krijgt.” En dat is niet alles. “Ik monteer vandaag nog de gebeurtenissen rond de vloedgolf in zuid-oost Azië erin. Dus dat is helemaal actueel.”

Peter de Vries is een echte radioman. Het hele jaar spaart hij materiaal op en aan het eind van het jaar monteert hij dat tot een jaaroverzicht. “Ik mag hobbiën in de baas z’n tijd! Het zijn gewoon mijn twee uurtjes”, zo zegt Peter. Alles moet dan ook perfect in orde zijn voordat het overzicht op oudjaarsdag de lucht in kan. Hij is er in totaal zo’n 100 uur mee bezig. Het jaaroverzicht bestaat uit platen van het afgelopen jaar afgewisseld met blokjes nieuws. Dat alles in chronologische volgorde. Zo hoor je in het begin al uniek materiaal dat is gemaakt vlak na de moord in het Haagse Terracollege.”

Is het 3FM Nieuws Jaaroverzicht nog wel nodig? Er zijn immers overzichten genoeg. “Ja!”, zegt Peter snel. “Het is het enige jaaroverzicht op de radio. Voor zover ik weet zijn er verder geen. Daarnaast is het toch echt de 3FM manier waarop ik monteer, dus het is toch echt iets anders. De NOS en 3FM vinden het ook belangrijk dat het jaaroverzicht wordt uitgezonden. Ze vonden de drie edities van voorgaande jaren erg goed en zeiden het ook goede radio te vinden.”

Reacties van luisteraars krijgt Peter meestal niet op zijn “schilderijtje”. “In 2002 kreeg ik na het materiaal rond de dood van Pim Fortuyn wel wat reacties, maar over het algemeen blijft het stil. Vorig jaar was het ook niet zo heftig, dit jaar zijn er wel wat dingen die stof hebben doen opwaaien. Zo zit naast Van Gogh ook de onthoofding van Nick Berg in Irak erin. Maar alle luisteraars zijn welkom om te mailen op peter@3fm.nl. Ook luisteraars die ook met een radio-oor luisteren. Ik ben erg benieuwd wat ze ervan vinden!”

Het 3FM Nieuws Jaaroverzicht is vrijdag 31 december te horen tussen 16:00 en 18:00 uur op Radio 3FM. “Iedereen moet gewoon luisteren. Het is mooie radio voor fijnproevers!”, zo sluit Peter af.