Home Landelijke radio Omroep Apeldoorn moet stoppen

Omroep Apeldoorn moet stoppen

Omroep Apeldoorn is gestopt met uitzenden. De lokale omroep heeft financiële problemen en heeft daarom de radio- en televisie-uitzendingen gestaakt. Net als bij soortgelijke problemen vorig jaar wijst Omroep Apeldoorn opnieuw richting gemeente. Die weigert immers de subsidie voor 2005 in één keer uit te betalen en dat betekent volgens de penningmeester de nekslag.

Toch valt de gemeente Apeldoorn in deze niets te verwijten. Al drie keer is het gemeentebestuur met extra gemeenschapsgeld over de brug gekomen. Ook is de jaarlijkse subsidie die naar lokale radio en televisie gaat, ruim twee keer zo hoog dan volgens de omroepregels verplicht is. Desondanks kampt Omroep Apeldoorn met financiële problemen. In zo’n situatie is het logisch dat de gemeente het een keer welletjes vindt en de subsidie per kwartaal uitkeert en niet voor een heel jaar ineens. De wankele financiële basis van de omroep geeft immers geen enkele garantie dat Apeldoorn in heel 2005 uitzendingen had mogen verwachten.

Omroep Apeldoorn moet vooral naar zichzelf kijken als het de oorzaken van de ondergang wil achterhalen. Vorig jaar slaagde de omroep er in een groot deel van Apeldoorn te mobiliseren en stroomde het geld binnen. Helaas voor de omroep verdween het enthousiasme onder potentiële adverteerders en kijkers echter snel. Ongetwijfeld heeft dat ook te maken met de kwaliteit van de uitzendingen, die het amateurniveau zelden wist te overstijgen. Omroep Apeldoorn herhaalde oude programma’s eindeloos, hing van technische onvolkomenheden aan elkaar en liet nauwelijks creativiteit of enig kritisch vermogen zien bij de selectie en aanpak van nieuwsonderwerpen. Wat dat betreft is het niet echt jammer als deze omroep is verdwenen.

Kijkers en luisteraars hoeven ook niet te wanhopen als de ondergang van de omroep definitief zal blijken te zijn. Apeldoorn krijgt binnen niet al te lange tijd vast en zeker een nieuwe televisie- en radiozender. Het is te hopen dat deze kwalitatief beter zal zijn en zichzelf kan bedruipen, zodat niet steeds de gemeente hoeft bij te springen met belastinggeld. (Stentor)