Home Landelijke radio Ook staatssecretaris wil macht van de omroepvoorzitters verkleinen

Ook staatssecretaris wil macht van de omroepvoorzitters verkleinen

Staatssecretaris Van der Laan (Media) wil dat omroepvoorzitters minder macht krijgen. Zij volgt daarmee een van de adviezen op van de commissie-Rinnooy Kan, die anderhalf jaar lang het Nederlandse omroepbestel onderzocht.

De commissie oordeelde dat de individuele omroepen redelijk presteren, maar dat ze slecht samenwerken. De bewindsvrouw heeft haar plannen in een zogenoemde mediabrief vervat, die het kabinet vandaag bespreekt. Volgens bronnen in Den Haag staat ook in de brief dat de uitzendlicenties van de omroepen moeten worden verkort van vijf naar drie jaar. Dat adviseerde Rinnooy Kan niet.

De commissie en staatssecretaris willen de invloed van de omroepvoorzitters beperken door hen uit de raad van toezicht Publieke Omroep (PO) te halen. Onafhankelijke vertegenwoordigers uit de samenleving moeten hun plaats innemen. De raad van bestuur Publieke Omroep, het overkoepelende orgaan van alle omroepen, krijgt meer te zeggen en daardoor moet de coördinatie en afstemming beter worden. (Planet)