Home Landelijke radio Ontslag directeur Joodse Omroep ongedaan gemaakt

Ontslag directeur Joodse Omroep ongedaan gemaakt

Annet Betsalel is weer terug als directeur van de Joods Omroep. Betsalel werd 15 februari aan de kant gezet door zendlicentiehouder NIK, het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Tijdens een kort geding tussen beiden partijen is nu besloten dat het ontslag is opgeheven. Betsalel heeft nu vrijwillig verlof opgenomen. Deze situatie blijft in ieder geval gehandhaafd tot het vervolg van het geding, eind volgende week.
De directrice mag nu wel weer het pand van de Joodse Omroep betreden en kan daardoor de overdracht doen aan de huidige interim-directeur Yvonne Baune, zodat de omroep niet plat blijft liggen.
In het geding bleek dat de rechter de zaak meer vindt dan alleen een arbeidsconflict. Hij stelde voor dat er een onafhankelijke commissie komt en de rechter bood aan om te helpen met het formuleren van de opdracht voor die commissie. Mogelijke opdrachten zouden kunnen zijn onderzoeken hoe het nu verder moet en kijken naar de juiste juridische vorm van de omroep. Op dit moment heeft het omroepbestuur dezelfde bezetting als het NIK-bestuur, dat de omroep zou moeten controleren. Dat is onwenselijk. Betsalel juichte dit voorstel toe, het NIK-bestuur gaat in overleg en geeft volgende week uitsluitsel.

Intussen betuigt een aantal medewerkers en programmamakers hun steun aan Annet Betsalel en haar ‘open beleid’, ook ten aanzien van de joodse pluriforme programmering. Zij hebben een verklaring opgesteld en zijn een actie gestart om die door zoveel mogelijk personen te laten ondertekenen. Zo’n 250 ondertekenaars hebben dat inmiddels gedaan, onder wie Frits Barend, Bernard Hammelburg, Hedy d’Ancona, Dieuwertje Blok, Jeroen Krabbé, Joel Cahen, Benoit Wesly, Milly van Stiphout, Harry de Winter, Max van Weezel, Ewoud Sanders en Rob Hof.
De initiatiefnemers hebben de petitie inmiddels aangeboden aan minister Plasterk, het Commissariaat voor de Media, de Commissie Integriteit Publieke Omroep en aan de pers. De actie gaat nog door.