Home Landelijke radio Garantiebudget van 9 miljoen voor levensbeschouwelijke omroepen

Garantiebudget van 9 miljoen voor levensbeschouwelijke omroepen

Er komt een vast budget van negen miljoen euro per jaar voor levensbeschouwelijke programma's bij de publieke omroep. Dat heeft staatssecretaris Dekker (media) toegezegd in de Tweede Kamer. Omroepen als de IKON en de HUMAN moeten verdwijnen per 2016. De omroepen moeten samenwerking zoeken bij de overige omroepen.

De Joodse Omroep maakte meteen bekend een afdeling te worden binnen de NTR. De VVD-staatssecretaris vindt dat levensbeschouwing integraal deel moet blijven uitmaken van de algemene mediaopdracht van de publieke omroep en zal daar nu ook een geoormerkt budget bij leveren.

De toezegging van Dekker is het resultaat van een motie van ChristenUnie en CDA die wordt ondersteund door een Kamermeerderheid. In een zogeheten prestatieafspraak zullen de afspraken tussen Den Haag en Hilversum worden vastgelegd.

Eerder vroegen de levensbeschouwende omroepen zelf om een garantiebudget van vijftien miljoen euro. "Vorig jaar liet de staatssecretaris ons weten dat we geen budget meer zouden krijgen en vanuit die optiek is dit groot nieuws", zo reageert Alfred Edelstein, directeur van de Joodse Omroep.