Home Landelijke radio Levensbeschouwelijke omroepen willen garantiebudget voor religieuze programma’s

Levensbeschouwelijke omroepen willen garantiebudget voor religieuze programma’s

Vijf levensbeschouwelijke publieke omroepen willen dat de Tweede Kamer laat vastleggen dat er vanaf 2016 een garantiebudget van 15 miljoen euro komt om levensbeschouwelijke programma's te blijven maken. De Joodse Omroep heeft hierover samen met de Boeddhistische Omroep, de Stichting Zendtijd Moslims, HUMAN en de Organisatie voor Hindoe Media (OHM) een brief geschreven aan de Tweede Kamer.

De levensbeschouwelijke omroepen worden eind 2015 opgeheven. Tot nu toe hebben de omroepen samen een budget van 27 miljoen euro. Met de 15 miljoen die ze willen houden kunnen de grote omroepen die overblijven religieuze programma's blijven maken. Volgens de voorzitter van de Joodse Omroep gaan ChristenUnie en CDA er ook een motie over indienen tijdens het debat over de publieke omroep dat morgen is in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Dekker (Media) vindt dat levensbeschouwing een taak is van alle publieke omroepen. "Maar er hangt wel een prijskaartje aan om op een zinvolle wijze de taken van de levensbeschouwelijke omroepen over te nemen", zegt voorzitter Edelstein van de Joodse Omroep tegen het ANP. Hij hoopt dat er 15 miljoen euro wordt geoormerkt voor deze programma's.

Eerder werd al duidelijk dat de ZvK en IKON zich aansluiten bij de fusieomroep KRO/NCRV.