Home Landelijke radio Onderzoek transactie TROS voor Radio Paradise

Onderzoek transactie TROS voor Radio Paradise

De TROS heeft vorig jaar een buitenlandse vennootschap gefinancierd die op Curaçao het commerciële radiostation TROS Paradise uitbaat, dit schrijft het NRC. Het Commissariaat voor de Media onderzoekt de transactie.

Volgens het commissariaat, de toezichthouder van het omroepbestel, is de transactie mogelijk in strijd met de Mediawet. De wet bindt de activiteiten van publieke omroepen aan strikte regels. De TROS zegt dat het geld geleend is aan het radiostation. Om hoeveel geld het gaat, wil de omroep niet zeggen.

Verantwoordelijk commissaris I. Brakman (financieel toezicht) zegt ,,enorme vraagtekens” te hebben bij de transactie, waarvoor de TROS geen toestemming gevraagd heeft aan het commissariaat.

Onderdeel van de overeenkomst blijkt ook een optie die de TROS heeft genomen op veertig procent van de aandelen van Radio Paradise NV, zo bevestigt directeur J. Visser van Radio Paradise. De TROS levert bovendien programma’s voor het radiostation.

Het bedrag dat de TROS heeft betaald, staat niet in het openbare jaarverslag van de omroep. Volgens een woordvoerder van de TROS betreft het een “verenigingskwestie”. “We wachten de brief van het commissariaat met vertrouwen af. We zullen dan ook graag meer informatie verstrekken aan het commissariaat”, aldus de woordvoerder.

Het commissariaat heeft de transactie aangetroffen in financiële stukken over 2002 die de TROS ter controle heeft ingeleverd. De TROS, maar ook NOS, AVRO en VPRO, worden aan een “volledig dossieronderzoek” onderworpen. De omroepen zijn willekeurig gekozen, zegt Brakman.

De TROS tekende eind vorig jaar een contract met het Nederlands/Engelstalige Radio Paradise. Volgens directeur Visser is een deel van het geld van de TROS gebruikt voor het verhuizen naar een nieuwe locatie bij de haven van Willemstad, waar twee radiostudio’s gebouwd werden. Sindsdien heet de zender TROS Paradise.