Home Landelijke radio Omroeppersoneel dreigt met acties

Omroeppersoneel dreigt met acties

Bij de publieke omroep worden al vele maanden onderhandelingen gevoerd over een nieuwe cao. Het overleg zit vast, maar de werkgevers zoeken toenadering. Het omroeppersoneel dreigt acties nu hun ultimatum afloopt. Dit meldt Trouw.

“De omroepen hebben een bezuiniging van 80 miljoen euro opgelegd gekregen en proberen die door te voeren door flink op de cao in te hakken. Moderniseren van de cao, noemden ze dat”, zegt Thomas Bruning, die namens de journalistenvakbond NVJ de onderhandelingen voert. “Er zit bij de werkgevers geen enkele beweging in. In november zegden ze de bestaande cao zelfs op. Er zijn 2000 handtekeningen verzameld en aangeboden en ook daar zijn ze ongevoelig voor.”

De werkgevers willen een loonkostenbesparing van ruim tien procent, het omroeppersoneel vindt dat er al genoeg op het loon is ingeleverd. “De salarissen zijn sinds begin 2003 niet meer gestegen. Er is al genoeg bijgedragen aan de bezuinigingen.” Andere pijnpunten is het contractbeleid, veel mensen krijgen steeds kortlopende contracten waardoor ze alle omroepen af gaan. En de werkgevers hebben te maken met de achterban die ze willen raadplegen.

De afgelopen dagen heeft het omroeppersoneel radio- en tv-spotjes gemaakt waarin ze protesteren tegen de cao-koers van hun werkgevers. Die worden op radio en tv uitgezonden als het ultimatum afloopt zonder dat er tegemoet is gekomen aan de eisen van het omroeppersoneel. Vandaag is het laatste officiële overleg, vanavond loopt het ultimatum af.