Home Landelijke radio Omroepen willen meer geld ten koste van de NPO

Omroepen willen meer geld ten koste van de NPO


AVRO, BNN, KRO, NCRV, TROS en VARA willen meer geld als ze fuseren. Dat zeggen ze in een gezamenlijke brief aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt. Ze reageren daarmee op de plannen van de minister om vanaf 2015 200 miljoen euro te bezuinigen op de publieke omroep.

De omroepen willen de voorgestelde verhoging van de garantiebedragen van de fuserende omroepen van 30 naar 60 miljoen euro verhogen. "Dit kan budgetneutraal door verder te snijden in de bureaucratie ten laste van het programmaversterkingsbudget van de NPO. Kortom: Een verschuiving van het budget ten gunste van de kijker", vinden de omroepen.

De minister wil ook de contributie van het omroeplidmaatschap verhogen van 5,72 euro naar vijftien euro. Ook daar willen de omroepen vanaf. "Dit verhoogt de drempels van het omroeplidmaatschap en doet daarmee afbreuk aan de externe pluriformiteit. De omroepen zullen hun inspanningen om leden te behouden dan fors moeten opvoeren", zo menen de omroepen.

"Mocht de minister de handreiking van de omroepen niet aanemen dan is de genoemde terugval-optie van gedwongen fusies, in de mediabrief van de minister, een begaanbare weg", zo zeggen ze. 

Vorig artikelBudget Wereldomroep terug naar 14 miljoen euro
Volgend artikelGemeenten moeten lokale omroepen vergoeding geven