Home Landelijke radio Budget Wereldomroep terug naar 14 miljoen euro

Budget Wereldomroep terug naar 14 miljoen euro

De Wereldomroep verliest meer dan tweederde van het budget. Het kabinet heeft besloten dat de omroep het voortaan moet doen met 14 miljoen euro per jaar, dit is nu nog 46 miljoen. Het geld komt straks uit het budget van ministerie van Buitenlandse Zaken, waarvan 6 miljoen euro uit potje voor ontwikkelingssamenwerking.

Vorige week maakte het kabinet al bekend dat de Wereldomroep zich moet beperken tot uitzendingen in landen waar de vrijheid van meningsuiting onder druk staat. Het brengen van nieuws en informatie aan Nederlanders in het buitenland en het verspreiden van een realistisch beeld van Nederland in het buitenland vervallen als taken.

De Wereldomroep vindt de plannen onvoorstelbaar en denkt dat het 250 mensen hun baan kost. Ben Bot, oud-minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de raad van toezicht van de Wereldomroep, maakt zich zorgen: "Ik vind dit kabinetsvoornemen onbegrijpelijk voor een betrouwbare overheid die lange termijn buitenlands beleid hoort te voeren voor de belangen van Nederland en de Nederlanders."