Home Landelijke radio Omroepen reageren verschillend op uitspraken programmadirecteur AVRO

Omroepen reageren verschillend op uitspraken programmadirecteur AVRO

De TROS, NCRV, BNN en VPRO hebben afwijzend gereageerd op uitspraken van Ad ’s Gravesande van de AVRO. Afgelopen woensdag zei hij in NRC Handelsblad dat hij er voor was om de losse omroepen desnoods op te heffen om het publieke bestel te verbeteren. Dat schrijft Adformatie.

De VARA is wel voorstander van zo’n ingrijpende wijziging van het bestel. Directeur Vera Keur laat bij monde van een woordvoerder weten dat de VARA tien jaar geleden al heeft gezegd dat omroepen bereid moeten zijn zichzelf op te heffen, mits de pluriformiteit van de publieke omroep gegarandeerd wordt.

Karel van Doodewaard, voorzitter van de TROS, ziet het standpunt van ’s Gravesande als een persoonlijke opvatting waar hij het niet mee eens is. “De politiek heeft duidelijk genoeg het signaal afgegeven dat eerst de huidige Mediawet uitgevoerd moet worden voordat nieuwe discussies worden gestart”, zegt hij tegen NRC.

VPRO-directeur Peter Schrurs wil de discussie over de toekomst van het bestel eerst intern met de andere omroepen voeren.

NCRV-directeur Guido van den Boorn vindt 36 zendgemachtigden “niet per definitie te veel”. Het gaat volgens hem eerder om de kwaliteit van de programma’s.

Ook BNN-directeur Gerard Timmer reageert afwijzend. “De verschillende omroepen dragen bij aan de diversiteit in de programmering.” Timmer wil de discussie hierover eerst intern voeren.

EO-directeur Ad de Boer wil niet in de media reageren op de uitspraken van ’s Gravesande. In Den Haag reageren VVD, D66 en LPF positief op de uitspraken van ’s Gravesande. Volgens VVD-Kamerlid Frank de Grave zijn veranderingen in het huidige omroepbestel onvermijdelijk. D66-Kamerlid Bakker voorspelt dat de andere omroepen zullen proberen “alle macht aan zich te houden”. Het opheffen van de omroepverenigingen is één van de speerpunten in plannen van de LPF voor een nieuw omroepbestel. Mediawoordvoerder Margot Kraneveldt: “De huidige, meer dan 30 omroepen zijn nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden, en vormen allang geen afspiegeling meer van onze sterk veranderde samenleving.” (Adformatie / RadioFreak)