Home Landelijke radio Omroepen leveren onder druk toch cijfers over medewerkers

Omroepen leveren onder druk toch cijfers over medewerkers

Onder dreiging van een kort geding van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hebben de meeste aangeschreven omroepen alsnog cijfers over hun aantal vaste en flexibele werknemers geleverd en toegezegd zonodig de verhoudingen tussen vaste en flexibele contracten bij te stellen, zoals de VARA en AVRO.

Andere omroepen hebben alsnog afspraken gemaakt met hun OR om te mogen afwijken, zoals Omroep Gelderland, VPRO en RTV Utrecht.

Volgens CAO-afspraken moeten meer omroepjournalisten een vast contract krijgen. De NVJ eiste dat de omroepen hun gegevens over vaste en flexibele contracten bekend zouden maken, zodat gecontroleerd kon worden of de omroepen zich hielden aan de gemaakte afspraken. Hierop werd nauwelijks gereageerd. Ook weken een aantal omroepen af van de vereiste aantallen vaste contracten.

Een concept dagvaarding waarin de NVJ schadevergoedingen eiste van 10.000 euro per omroep en dwangsommen van 5000 euro voor het elke dag in gebreke blijven, zorgde ervoor dat de omroepen alsnog hun indelingen corrigeerden. “Het betreft een CAO-afspraak”, zegt NVJ-jurist Petra Oudhoff. “Het zou voor de omroepen onverstandig zijn geweest om het op een procedure aan te laten komen.”

Vorig artikelKroes: PO moet 80 miljoen terugbetalen
Volgend artikelDennis Hoebee niet meer te horen op Slam!FM