Home Landelijke radio Omroepbazen kritisch over publieke bestel

Omroepbazen kritisch over publieke bestel

De publieke omroep werkt bureaucratisch en tijdrovend, de publieke zenders vormen geen eenheid, kennis en ervaringen worden niet gedeeld en de programmering is niet flexibel. Dat schrijven de directeuren van de EO, TROS, VPRO en KRO in een vertrouwelijke notitie waarop de Volkskrant de hand heeft weten te leggen.

De directeuren hebben zich de afgelopen maanden gebogen over de samenwerking tussen de omroepen, op verzoek van de raad van bestuur van de Publieke Omroep. Die stelde in september acht werkgroepen in, die moeten onderzoeken hoe de publieke omroep de door de regering opgelegde bezuiniging van 64 miljoen euro per jaar kan realiseren.

De directeuren van de EO, TROS, VPRO en KRO, die samen een van die werkgroepen vormen, hebben een notitie ‘kernproblemen’ gemaakt die geen spaan heel laat van de huidige werkwijze.

Beslissingen worden te laat genomen, aldus de notitie, en er wordt onvoldoende geïnvesteerd in een gezamenlijke visie en missie. Niemand is verantwoordelijk voor en aanspreekbaar op de kwaliteit van een radiozender of televisienet.

De acht werkgroepen van de publieke omroep komen half december met hun definitieve rapportage. De komende weken worden intern verschillende voorstellen besproken. Een van de voorstellen is om de redactie van Den Haag Vandaag niet alleen in te zetten voor de politieke berichtgeving in NOVA, maar ook voor de actualiteitenrubrieken 2 Vandaag en Netwerk.

Verder moeten omroepen faciliteiten gaan delen, zoals studioruimte, en ook op andere terreinen intensief gaan samenwerken om geld en mankracht te besparen. Bij de ondersteunende afdeling van de publieke omroep verliezen 40 tot 50 mensen hun baan, bij de omroepinstellingen gaan naar verwachting ten minste 160 arbeidsplaatsen verloren.

Binnen de Publieke Omroep gaan steeds meer stemmen op voor een ingrijpende hervorming. Maandag praat de Kamer hierover, als de mediabegroting 2004 wordt behandeld. (Volkskrant)