Home Landelijke radio Omroep West maakt sportprogramma met vrijwilligers van Den Haag FM

Omroep West maakt sportprogramma met vrijwilligers van Den Haag FM

Omroep West vangt een deel van de bezuinigingen op door gebruik te maken van vrijwilligers. Na eerdere bezuinigingen moest de regionale omroep dit jaar een miljoen bezuinigen. “De vraag was: schrappen we onze complete sportprogrammering op zaterdag óf maandag?”

In het AD legt hoofdredacteur Renzo Veenstra uit dat ze een andere oplossing hebben gevonden. Voor het amateurvoetbal op zaterdagmiddag werkt Radio West sinds dit weekeinde samen met Den Haag FM. De vrijwilligers van de lokale omroep zijn nu op beide radiozenders te horen. Daarnaast voegde Omroep West enkele van haar sportverslaggevers en een bureauredacteur aan het onbetaalde team van Den Haag FM toe.

Volgens Veenstra was dit de enige oplossing “Misschien boeten we wat aan kwaliteit in, maar het is dit of niks.”

Bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) stuit het opvallende sportproject van Omroep West en Den Haag FM op de nodige scepsis. Algemeen secretaris Thomas Bruning heeft er bijvoorbeeld moeite mee dat vrijwilligers het werk van betaalde krachten overnemen. “Ik ken Den Haag FM niet, maar in zijn algemeenheid zijn amateurverslaggevers natuurlijk geen verbetering voor een regionale zender. Ze komen de geloofwaardigheid van de omroep, voorzichtig gezegd, niet ten goede. Volgens mij is het uiteindelijk beter om te schrappen in het aantal uitzenduren dan in de kwaliteit van de verslaggeving.''

Toch heerst er bij de journalistenvereniging ook wel begrip voor de radicale keuze van Omroep West. De regionale omroepen zijn de afgelopen jaren zo ingrijpend gekort, dat noodingrepen nauwelijks kunnen uitblijven, beseft de algemeen secretaris.