Home Landelijke radio Omroep Piep! klaagt over NPO

Omroep Piep! klaagt over NPO

De nieuwe Omroep Piep! heeft bij het Commissariaat voor de Media (CvdM) geklaagd over de ‘protectionistische’ houding van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De omroep, die per 31 maart 50.000 leden wil hebben, klaagde naar aanleiding van recente uitspraken van NPO-voorzitter Henk Hagoort. Die zei in zijn nieuwjaarstoespraak dat met de huidige 22 partijen is wat hem betreft "de grens van wat bestuurlijk hanteerbaar is" was bereikt. 

Volgens Piep, die ook klaagde namens nieuwe omroepen Samenwerking Media Entertainment (SME Omroep) en RTV-Oranje, verlaagt Hagoort de kans op toetreding door herhaald twijfel te zaaien over de kansen van nieuwe omroepen.

Piep-voorzitter Karen Soeters noemt het verder "de omgekeerde wereld" dat de NPO garant staat voor kosten van ledenwerfacties voor bestaande omroepen. Door een ongelijk speelveld te creëren tussen zittende en bestaande omroepen, geeft de NPO aan een onwettige vorm van protectionisme aan de dag te leggen", aldus Soeters.

Overigens zei Hagoort niet alleen dat er geen nieuwe omroepen bij mogen komen. "Het is van tweeën één: óf de voordeur en de achterdeur zijn beide open, óf de deuren gaan beide dicht", zo stelde hij. Voor een nieuwe omroep zou er dus een oude weg moeten, volgens de NPO-voorzitter.