Home Landelijke radio Omroep krijgt 25 miljoen minder

Omroep krijgt 25 miljoen minder

Minister Ronald Plasterk (Media) geeft 25 miljoen euro minder aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat staat in de mediabegroting voor 2010 die vanmiddag is gespresenteerd. De minister wil daarmee alvast bezuinigen.

In het coalitieakkoord in 2007 was afgesproken dat de omroep 100 miljoen euro extra zou krijgen om eerdere bezuinigingen te compenseren. Daar is inmiddels 50 miljoen van uitgekeerd. De resterende 50 miljoen zou in de komende periode naar Hilversum gaan, maar dat bedrag wordt gehalveerd.

"Het kabinet heeft ons vandaag huiswerk meegegeven en daar gaan we naar kijken", zegt voorzitter Hagoort van de NPO. "Wat we al weten is dat we niet op onze ambities willen inboeten. We gaan daarom kijken of we een efficiencyslag kunnen maken." De omroepbaas noemt het korten op zijn begroting niet leuk, maar wel begrijpelijk. "Over de hele linie moet worden bezuinigd en ik snap dat wij moeten meedelen. Het zou raar zijn als dat niet zou gebeuren. Wel ben ik bezorgd over de STER-gelden. Door de recessie kunnen die inkomsten gaan dalen en daarover wil ik nog wel een gesprek voeren met het ministerie."