Home Landelijke radio Omroep Amersfoort krijgt meer geld

Omroep Amersfoort krijgt meer geld

Omroep Amersfoort krijgt de komende jaren waarschijnlijk meer subsidie van de gemeente Amersfoort, maar niet zoveel als zij had gewenst. De omroep hoopte op een jaarlijkse subiside van 220.000 euro, nu is dat 119.000 euro. Die wens wordt voorlopig niet vervuld, zo zei wethouder Kruyt van Cultuur. "De financiële situatie van de gemeente is momenteel niet zodanig dat we aan die wens kunnen voldoen. Wel willen we proberen de subsidie te verhogen naar 150.000 euro per jaar."

Voor die verhoging moet nog wel toestemming komen van de gemeenteraad. Als die instemt, gaat de wethouder wel eisen stellen aan Omroep Amersfoort. De omroepvereniging moet omgevormd worden tot een stichting en Omroep Amersfoort moet gaan samenwerken met andere media. Naast de subsidieverhoging wil Kruyt de omroep een eenmalige financiële injectie geven van bijna 370.000 euro. Dat geld is bedoeld voor de vervanging van apparatuur. "Die is namelijk volstrekt versleten en verouderd", zo zegt Kruyt.

Voor de lange termijn zegt de wethouder wel te streven naar een zodanig hoge subsidie dat de omroep haar eigen apparatuur kan afschrijven en vervangen. Voorzitter Ben Groenendijk is verheugd. "Het is een goede basis voor een nieuwe start. Ik snap ook wel dat de gemeente het na de omroepperikelen van de afgelopen tijd eerst even wil aankijken.”

Omroep Amersfoort was lange tijd met RTV Eemstad in strijd over de zendmachtiging. RTV Eemstad werd in 2005 opgericht uit onvrede met Omroep Amersfoort. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich vorig jaar achter de nieuwkomer. Het Commissariaat voor de Media, dat de zendtijd voor lokale radio en televisie toewijst, koos echter voor Omroep Amersfoort. Het beroep dat RTV Eemstad tegen dit besluit aanspande, werd onlangs afgewezen door de bestuursrechter in Utrecht.

Over de voorwaarden voor samenwerking en de vorming van een stichting zegt Groenendijk: "Dat is ons uit het hart gegrepen. Een stichting is ook onze wens. En de gesprekken met RTV Utrecht en AD/Amersfoortse Courant kunnen we nu voortzetten."