Home Landelijke radio OLON snapt niets van dreigement gemeente tegen RTV Hollands Midden

OLON snapt niets van dreigement gemeente tegen RTV Hollands Midden

De organisatie van lokale omroepen (OLON) heeft forse kritiek op het gemeentebestuur van Nieuwkoop. Die stelt de raad voor de circa 8000 euro subsidie die RTV Hollands Midden (voorheen LOT) jaarlijks krijgt, in te trekken, omdat ze niet zou willen samenwerken met de andere omroep in Nieuwkoop NEO.

"Een rare dreiging”, reageert regiobestuurder Jelke Bethlehem van OLON uit Hazerswoude-Rijndijk. "Ten eerste krijgt de omroep helemaal geen subsidie. Het is een rijksbijdrage. Het Rijk geeft gemeenten via het gemeentefonds geld voor de lokale omroepen. Gemeenten zijn niet verplicht om dat geld door te sluizen naar omroepen, maar het is niet netjes om dat niet te doen."

Ook vindt de regiobestuurder het vreemd dat een gemeentebestuur zich bemoeit met het functioneren van een omroep. "Dat is eng. Voor je het weet ben je een staatsomroep." Volgens Bethlehem is het aan het Commissariaat voor de Media om te oordeleen over het functioneren. "Als een gemeente vaststelt dat een omroep niet functioneert, kan ze dat melden bij het commissariaat. Die kan in het uiterste geval besluiten de zendvergunning in te trekken."