Home Landelijke radio 538 stoeit met Chinese autoriteiten in Peking

538 stoeit met Chinese autoriteiten in Peking

Radio 538 speelt een kat-en-muisspelletje met de Chinese autoriteiten. Volgens directeur Jan-Willem Brüggenwirth van 538 proberen de Chinezen de rechtstreekse uitzendingen van ‘Evers Staat Op’ vanuit Peking dwars te zitten. "Wij zijn nog steeds in de lucht", zegt hij in de Telegraaf. Volgens hem levert het bedrijf Atos/Origin elke dag tien nieuwe digitale telefoonlijnen en zodra de Chinezen hebben ontdekt welke dat zijn, wordt er gewisseld.

"Wij zenden live uit via isdn-telefoonlijnen. Alle andere hebben anderhalve minuut tot tien minuten vertraging voordat het geluid en/of beeld aankomt. Dat geeft de Chinezen de mogelijkheid te controleren wat er wordt gezegd. Tot nu toe zijn we slechts één keer twintig minuten uit de lucht geweest", aldus Brüggenwirth.

Maar helemaal klopt dat niet. De problemen voor 538 zijn er omdat het radiostation geen toestemming heeft gevraagd aan de Chinezen. De NOS zendt namelijk ook gewoon rechtstreeks uit via Radio 1. "RadiOlympia zendt uit met een vertraging uit van 1 seconde", zegt NOS-eindredacteur Bram Gaillard tegen RadioFreak.nl vanuit Peking. "Dit komt omdat we meeliften met de satelliet van de collega’s van de televisie. De NOS mag rechtstreeks uitzenden, omdat we rechtenhouder zijn en officieel toestemming hebben gevraagd aan de Chinese autoriteiten."