Home Landelijke radio Gemeente Nieuwkoop wil subsidie RTV Hollands Midden intrekken

Gemeente Nieuwkoop wil subsidie RTV Hollands Midden intrekken

RTV Hollands Midden (voorheen LOT) krijgt straf van de gemeente Nieuwkoop. Burgemeesters en Wethouders stellen de raad voor de lokale omroep geen subsidie meer te verlenen omdat ze niet wil samenwerken met aartsrivaal NEO. Bovendien moet RTV Hollands Midden binnen vier maanden een programmaraad instellen, aldus B en W in hun voorstel.

"Uiterst merkwaardig”, reageert woordvoerder Martin Meijer van LOT. "We hebben al achttien jaar een programmaraad. Die is verplicht. Hadden we die niet, dan zou het commissariaat voor de media ons vorig jaar nooit een zendvergunning hebben verleend.”

Vreemd vindt Meijer het ook dat het gemeentebestuur van Nieuwkoop de rijksbijdrage die ze ontvangt voor de lokale omroep niet langer wil doorsluizen. Onterecht ook, vindt hij. In een lang betoog legt hij uit dat de onderhandelingen tussen LOT en NEO onder meer stukliepen omdat LOT geen zekerheid kreeg over het behoud van de eigen studio en het Nederlandstalige lied. "Wij wilden samenwerken, maar niet onze identiteit prijsgeven.” Meijer hoopt dat de raad op 2 oktober het collegevoorstel niet overneemt. "Gebeurt dat wel, dan moeten we de buikriem aanhalen. We proberen ervoor te zorgen dat de luisteraar er niets van merkt.”

De afgelopen jaren zijn al diverse pogingen gedaan om LOT en nieuwkomer NEO te laten samenwerken. Beiden wilden een zendvergunning. Probleem is dat maar een lokale omroep per gemeente via de ether mag uitzenden. Het commissariaat wees vorig jaar de vergunning tot 2012 toe aan LOT.