Home Landelijke radio NVJ wil gesprek met NPO over salarissen directies

NVJ wil gesprek met NPO over salarissen directies

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil in debat met de publieke omroep (NPO) over de salarisstijging van de directeuren en voorzitters van de omroepen. Onlangs werd een CAO-akkoord bereikt voor de omroepmedewerkers. “Tijdens de onderhandelingen is ons nadrukkelijk gewezen op de toch nog zorgelijke financiële situatie van niet alleen de regionale maar vooral ook de landelijke publieke omroepen. Maar het is lastig een dergelijk akkoord naar de achterban te verdedigen als anderzijds directeuren en voorzitters van omroepverenigingen fors hogere loonsverhogingen opstrijken”, stelt de NVJ in een brief aan aan de voorzitter van de Raad van Bestuur van NPO.

De NVJ zegt nog altijd achter het gesloten CAO-akkoord te staan. “Een loonsverhoging van 2,25% dit jaar en 2,75% volgend jaar is marktconform en past binnen de financiële kaders van de omroep.” Toch wil het een gesprek over de verhogingen van de topsalarissen. “Bij de NCRV een verhoging van ruim tien procent, bij de KRO een stijging van bijna vijftien procent en bij de TROS een salarisstijging van maar liefst 31 procent! En dan te bedenken dat de salarissen al ver boven de zogeheten Balkenendenorm lagen. Het zijn diezelfde directies die medewerkers vertellen dat een vaste aanstelling er (even) niet in zit of die contracten voor de duur van acht of negen maanden aanbieden omdat er in de zomer geen werk is.”

“Al met al blijven wij met een wrange nasmaak zitten. Hoe is het een met het ander te verenigen? En past dit in het beeld dat u als publieke omroep naar buiten wilt brengen? Graag willen wij het debat over de hoge salarisstijgingen met u aangaan.” Volgens de NVJ gaat het om geloofwaardigheid “en u begrijpt dat wij daar op dit moment ernstig aan twijfelen.”