Home Landelijke radio NPS en BNN op zender voor ‘Grootsteedse Twintigers’

NPS en BNN op zender voor ‘Grootsteedse Twintigers’

Het nieuwe publieke radiostation Urban Radio zal waarschijnlijk op 1 juni 2004 van start gaan. In spreekbuis staat deze maand meer over dit niewe station voor ‘grootsteedse twintigers’. Of 1 juni ook gehaald gaat worden is niet niet duidelijk. Ook de naam Urban Radio niet. Zeker is dat Nederland in de tweede helft van dit jaar een nieuwe publieke radiozender krijgt. Het station richt zich op de twintigers in de stad en zal (dus) vooral muziek uitzenden. “Maar die muziek is dan wel een voertuig voor iets informatiefs”, aldus Rob Heukels, programmaleider radio van de NPS. De NPS zal een van de belangrijkste bespelers worden van de nieuwe zender. BNN heeft ook interesse getoond.

Het was een verrassing, eind vorig jaar. Tussen alle bezuinigingsperikelen, sprak de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep plotseling over de oprichting van een nieuwe zender. Staatssecretaris Medy van der Laan toonde zich meteen enthousiast, vooral omdat Urban Radio zich wil richten op een groep mensen die nu nog niet of nauwelijks naar de radio luistert: twintigers in de grote stad. Het gaat daarbij vaak om allochtonen, onbereikbaar voor Radio 3FM en zelfs voor het commerciële Radio 538.

Maar de nieuwe zender heeft een tweeledig doel, zo benadrukt Rob Heukels. Het station is niet alleen interessant voor een nieuwe doelgroep in de multiculturele samenleving, maar biedt allochtone programmamakers ook de gelegenheid om aan het werk te gaan. Want die komen er nu wel heel karig van af. “Surinamers vinden het nog wel leuk om te doen, maar voor de rest houdt het niet over”, zegt hij.

In de randstad is ook al een andere publieke radiozender voor minderheden actief: FunX. Bang voor overlap met deze jongerenzender die is opgericht door de publieke omroeporganisaties in de grote steden, is Heukels in ieder geval niet. Ook al werken daar voornamelijk allochtonen en is ook bij FunX muziek het belangrijkste bestanddeel. “FunX is een typische tienerzender, wij richten ons op twintigers. Maar ik vind ook dat er vele mooie bloemen moeten bloeien in het veld. Er is nu bijna niets op dat gebied.” Heukels wil in gesprek met FunX over eventuele samenwerking op een aantal vlakken. De NPS-man zal in ieder geval jaloers kijken naar de FM-frequenties van de jongerenzender. Want terwijl de landelijke FM-frequenties voor veel geld zijn verkocht, zendt FunX in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ‘gewoon’ op de FM uit. En dat moet Urban Radio nog maar zien te bereiken. Voorlopig gokt Heukels op een ‘must carry’-overeenkomst met de kabelmaatschappijen. Een deal die er voor moet zorgen dat de nieuwe zender overal op de kabel komt. Maar het is publiek geheim dat je de genoemde doelgroep alleen bereikt als je ook op de FM zit.

De nieuwe zender zal wel het einde betekenen voor het programma ‘Radio Urbania’ op Radio 1 en de minderhedenprogramma’s die nu nog worden uitgezonden op 747 AM. Heukels: “Misschien dat we een wekelijks magazine gaan maken in de eigen taal voor een aantal minderheden, dat op de nieuwe zender wordt uitgezonden. Maar dat is een kwestie van geld. Tot die tijd is eigenlijk sprake van een overgangsprogrammering. Daarna vertrekken we en krijgt lifestyle alle ruimte op 747 AM.”