Home AM Radio Nieuwe programmering voor 747 AM

Nieuwe programmering voor 747 AM

747 AM heeft de laatste tijd een grootscheepse verandering ondergaan. Het kleinste landelijke publiek radiostation heeft een nieuwe programmering die ‘horizontaal’ geprogrammeerd is.

De zender stond bij het uit komen van het McKinsey rapport ten dode opgeschreven. Maar Jan Westerhof reageert in Spreekbuis met zekere vreugde “Vorig jaar werd nog gesproken over een bezuiniging van 23 miljoen euro, dat had het einde van de zender betekend. Even later ging het om 16 miljoen. Uiteindelijk bezuinigen we nu 2,5 miljoen euro. Nog altijd een flink bedrag natuurlijk, maar ik vind het winst dat de betrokken omroepen hebben gezegd dat het goed is dat we zo’n zender hebben. Dat er wil is om te veranderen”.

En veranderd wordt er. De nadrukkelijk als lifestyle geafficheerde programma’s Dolce Vita (KRO) en Plein Publiek (NCRV) vullen samen vrijwel de hele ochtend. De RVU gaat met Dubbel O een dagelijks magazine maken over opvoeding en onderwijs. Ook Teleac is voortaan elke dag op 747 AM te vinden met Hoe? Zo!, een programma dat nauw aansluit op de actualiteit en probeert wetenschappelijke antwoorden te vinden op alledaagse vragen. Teleac draait, net als IKON en HUMAN, ook mee in de dagelijkse talkshow over politiek en cultuur, Desmet Live – tussen 14 en 16 uur ’s middags. In de late middag en de avond verandert er vooralsnog weinig, tenminste zolang de NPS nog Radio Urbania maakt. En wat er ook gebeurt, de VPRO blijft De Avonden maken; het programma wordt zelfs een uur langer. De dag op 747 AM wordt afgesloten met een herhaling van Het oog op morgen tussen 0.00 en 01.00 uur.

“Ook beide educatieve omroepen zitten nu dus horizontaal. Dat geeft de zender een betere structuur, meer smoel. En dat is lang een probleem geweest omdat de omroepen hun eigen programma’s d’r op wilden hebben. Eigen specialismen. Met als gevolg dat Teleac bijvoorbeeld een aantal rubriekjes uitzond waar je moeilijk een verband tussen kon ontdekken. Dat is nu doorbroken”, concludeert Westerhof tevreden. De zendercoördinator verwacht vooral veel van Desmet Live, dat niet alleen elke dag live wordt gemaakt in de voormalige Amsterdamse bioscoop, maar daar ook door publiek kan worden bekeken. Voor de presentatie zijn onder andere Dieuwertje Blok en Theodor Holman aangetrokken, op vrijdag is er een column van VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali.

Westerhof verwacht ook dat de luistercijfers zullen gaan stijgen, want volgens hem kwamen de slechte luistercijfers door een aantal slechte programma’s. “Er is een aantal slecht beluisterde programma’s, die het gemiddelde helaas nogal omlaag trekken. Maar die gemiddelden geven een vertekend beeld. Dolce Vita en Plein Publiek halen dagelijks bijvoorbeeld zo’n vijftigduizend luisteraars. En de programma’s van de EO in het weekeinde zitten boven de honderdduizend”. De zendercoördinator is er bovendien van overtuigd dat hij met de nieuwe programmering nog beduidend meer mensen kan trekken. Ook in het weekeinde, waarin nog meer dan nu de religieuze programma’s worden gebundeld. En de EO op zaterdagmiddag met een nieuw actualiteitenprogramma komt onder de titel EO.nl. Maar waarin ook het boekenprogramma van de NPS, een documentaire van de RVU en een extra ‘nachtvlucht’ van Nora Romanescu worden uitgezonden.

De programmering is hier te vinden.