Home Landelijke radio NPO wil regionale omroepen bij landelijke omroepen integreren

NPO wil regionale omroepen bij landelijke omroepen integreren

De NPO heeft een brief naar staatssecretaris Dekker gestuurd met plannen over samenwerking en integratie van regionale omroepen en de landelijke publieke omroep. Dit meldt Villamedia. Het idee is dat de regionale omroepen volledig integreren in de landelijke publieke omroep.

In het Radio 1-programma Lunch! reageerde Paul van der Lugt, algemeen directeur van RTV Utrecht. Volgens hem valt er veel op de plannen af te dingen. "Het kabinet en allerlei commissies hebben zich de afgelopen jaren uitgesproken voor regionale mediacentra. […] Als je de regionale omroep gaat onderbrengen bij de publieke omroep dan ga je dat plan op een ongelofelijke manier doorkruisen."

Volgens Van der Lugt staat in de brief dat de regionale omroepen eerst de voorgenomen 25 miljoen euro moeten bezuinigen. Dit in tegenstelling tot eerdere voorstellen om de bezuiniging te halen door samen te werken met de landelijke omroep. "Dus dat is in strijd met het regeerakkoord."

De brief is ook een grote verrassing omdat "we vorige week nog maar een gesprek hebben gehad met de landelijke publieke omroep waarin men ook koos voor andere scenario's. "We voelen ons ook eigenlijk wel een beetje gepiepeld hoor", aldus Van der Lugt. "Dit heeft niets meer met enige samenwerking te maken."