Home Landelijke radio NPO wil niet opdraaien voor problemen bij Llink

NPO wil niet opdraaien voor problemen bij Llink

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil niet opdraaien voor de financiële problemen bij omroep Llink. Als de NPO "er ook maar een cent bij inschiet", is de organisatie bereid naar de rechter te stappen. Dat zegt bestuurder Cees Vis in NRC Handelsblad.

Llink heeft een tekort van een miljoen euro. Eind februari kreeg de omroep uitstel van betaling van de rechter. Llink heeft een bezuinigingsplan voorgelegd aan het Commissariaat voor de Media. Of het commissariaat dit goedkeurd, is nog onduidelijk. Onlangs werden wel meer dan 150.000 leden binnen gehaald.

Vis baalt van het wanbeleid van Llink. "Het interne toezicht heeft volledig gefaald. Er was sprake van financieel mismanagement. De toezichthouders deden helemaal niets. Als het wanbeleid financiële gevolgen heeft voor de Publieke Omroep stellen wij de raad van toezicht van Llink persoonlijk aansprakelijk. Het is een diepe schande wat hier is gebeurd."

Het is volgens de NPO de eerste keer dat een omroep tegen een faillissement dreigt aan te lopen. "De Publieke Omroep komt uiteraard op voor zijn verenigingen", stelt een zegsman. "Maar het is de eigen verantwoordelijkheid om de financiële huishouding op orde te houden."

De NPO vindt ook dat, als het op een financieel debacle uitloopt, het Commissariaat voor de Media steken heeft laten vallen. "In dat geval rijst de vraag of het commissariaat wel voldoende middelen heeft om in dit soort gevallen toezicht te houden op de situatie."