Home Landelijke radio NPO-voorzitter: kijk- en luistergeld moet terug

NPO-voorzitter: kijk- en luistergeld moet terug


Het kijk- en luistergeld moet weer ingevoerd worden. Dat zegt voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in het mediatijdschrift Inside TV. Door de herinvoering is de omroep niet langer ‘speelbal’ van de politiek, omdat het geld dan rechtstreeks van de burger komt.

Het kijk- en luistergeld werd in 2000 afgeschaft. Sindsdien komt het geld via de algemene Rijksbegroting. Daardoor leeft de NPO volgens Hagoort permanent op een tijdbom. “Elk jaar weer moeten we met de minister onderhandelen, om pas laat in de herfst te ontdekken wat het budget voor het volgende jaar zal zijn. Dat is wurgend.”

Hagoort wil in ruil voor de herinvoering zorgen dat de publieke omroep verre van commercie blijft. Diensten als Uitzending Gemist blijven daarbij gratis.

De voorzitter wil niet nog verder bezuinigen op zijn budget. “Ga je nog meer snijden, dan raak je aan onze opdracht. Je komt dan in scenario’s waarbij we niet langer alle Nederlanders bereiken. We moeten de burger in zijn veranderend mediagedrag volgen, naar alle mogelijke platformen. Daarvoor is sowieso geld nodig.”