Home Landelijke radio NPO Radio 1 stopt met het tijdsein

NPO Radio 1 stopt met het tijdsein

NPO Radio 1

Het tijdsein gaat dit najaar verdwijnen bij NPO Radio 1. De drie piepjes worden vervangen door nieuwe vormgeving. “We passen zo nu en dan de vormgeving aan van NPO Radio 1. Dit najaar vernieuwen we de vormgeving rond het hele uur en die zal inderdaad zonder de drie piepjes zijn”, bevestigt een woordvoerder van de NPO aan RadioFreak.nl na berichtgeving van Jingleweb.

De nieuwe vormgeving voor het hele uur is ook niet voor iedere luisteraar op het hele uur te horen. “In deze tijd, met nauwkeurige horloges en mobiele telefoons waar de tijd ook op de seconde gelijk loopt, is dit exacte tijdsein niet echt meer nodig. Bovendien luistert een steeds groter wordende groep online of digitaal, waarbij soms vertraging in het signaal kan optreden en het tijdsein niet precies op het juiste moment is te horen. Maar ook de nieuwe vormgeving zullen luisteraars straks herkennen als een soort tijdsein.”

Het tijdsein, of de ‘pips’ in vaktermen, bestaat sinds 1948. Toen waren het zes piepjes, in 1991 werden het er drie. De nieuwe vormgeving is hieronder te beluisteren.

Foto: Raymond van Olphen