Home Landelijke radio NPO legt schadeclaim neer bij Broadcast Partners

NPO legt schadeclaim neer bij Broadcast Partners

De Nederlandse Publieke Omroep heeft een formele claim neergelegd bij zenderbeheerder Broadcast Partners omdat er lange tijd geen of slechte FM-ontvangst was na de branden in de zendmasten van Hoogersmilde en IJsselstein (Lopik). Dat zegt Jan Westerhof, directeur audio van de NPO, tegen RadioFreak.nl. "De partijen die vanuit verschillende rollen verantwoordelijk zijn voor het FM-netwerk en de zendmasten hebben onderling lang gesteggeld over de oorzaak. Dat heeft verhinderd dat er meteen voortvarend aan de oplossing kon worden gewerkt."

Na de branden in IJsselstein en Hoogersmilde lagen de zenders er lange tijd uit. Drie dagen na de branden werd de zendmast van IJsselstein weer aangezet, maar het duurde tot april dit jaar voordat de zenders op vol vermogen mochten uitzenden. Om Hoogersmilde op te vangen kwam er een noodmast in Assen, maar ook dat duurde lang. Vervolgens begon de stoelendans om de schuldvraag. Al snel werd gemeld dat de brand was ontstaan in de zendinstallaties van Broadcast Partners. Maar formeel is er nog geen oorzaak bekend.

"De nieuwbouw van de zendmast in Hoogersmilde, is zover ik het kan beoordelen, snel gegaan", vindt Westerhof. "Het is een flink bouwwerk en er zijn zelfs helikopters ingezet om de bouw te bespoedigen. Helaas hadden we  beroerd weer in de zomer, dat zorgde voor vertraging. Ook in de laatste fase is er weer vrij veel discussie geweest tussen de verschillende ondernemingen over de technische eisen aan kabels en dergelijke."

Het terrein waar de masten op staan is van KPN. De betonnen voet is eigendom van het Franse bedrijf Alticom. De zendmast daarvoor is weer van het staatsbedrijf NOVEC. De zenders zijn van zenderbeheerders als Broadcast Partners (landelijke publieke radiostations en aantal commerciële stations) en KPN (regionale publieke radiostations en aantal commerciële stations). "Hoe gek het ook klinkt, maar als klant staan wij vooral aan de kant en kunnen wij hoegenaamd niet sturen op het proces. Met name vanuit het grote belang voor ons publiek in het Noorden had het naar mijn mening sneller gemoeten. Daarbij komt ook nog dat we een keer pech hebben gehad met de noodzender in Assen."

De NPO wil af van de ingewikkelde situatie in de zendmasten. "De NPO heeft bij de minister bepleit om deze vorm van privatisering nog eens te evalueren en te zoeken naar een eenduidiger model met minder verschillende partijen", zegt Westerhof. "Ook is er vanuit de NPO bepleit om de etherdistributie te betrekken bij het onderzoek dat de Tweede Kamer heeft ingesteld naar de privatisering van nutsvoorzieningen."

Alles over de branden in de zendmasten en de nasleep daarvan is hier te lezen.