Home NPO NPO krijgt nog één keer 40 miljoen extra

NPO krijgt nog één keer 40 miljoen extra

NPO

De NPO krijgt eenmalig 40 miljoen euro om het te kort van 60 miljoen een stuk te dichten. Mediaminister Arie Slob weigert al sinds zijn aantreden ook maar na te denken over de vraag of hij de tekorten bij de publieke omroep moet aanvullen. Dat geld zou dan moeten komen uit het budget voor het onderwijs en dat zou een slecht signaal afgeven, aldus de minister.

Bronnen rond de minister benadrukken tegen dagblad Trouw dat, mocht hij geld over hebben voor de media, hij veel liever de in ernstige problemen verkerende regionale (televisie-, radio- en dagblad)journalistiek te hulp zou komen. Het is de reden dat in de op Prinsjesdag aan de Kamer aangeboden begroting met geen woord gerept wordt over extra geld voor de publieke omroep.

D66-leider Alexander Pechtold benadrukt dat steun voor de publieke omroep in breder verband moet worden gezien. “De omroepen moeten nu eerst hun financiën op orde hebben. Dan kan de minister aan de slag met een plan dat aansluit bij de nieuwe mediabehoeften van onze maatschappij”, zie Pechtold gisteren.

De NPO zal moeten aangeven hoe ze de Ster-inkomsten, die momenteel teruglopen, gaan opvangen. Als dat plan aan de verwachtingen voldoet, sluiten de coalitiepartijen niet uit dat de 40 miljoen euro ook in de jaren na 2019 beschikbaar komt voor de omroep.

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO