Home Landelijke radio Radio 10 Gerard Ekdom: “Ik werd gek van de beperkingen bij de NPO”

Gerard Ekdom: “Ik werd gek van de beperkingen bij de NPO”

Gerard Ekdom was na 20 jaar publieke omroep toe aan iets anders. Dit zegt de dj in een interview met de Volkskrant. “Ik werd ook gek van de beperkingen bij de NPO. We mochten bijvoorbeeld geen concertkaartjes meer weggeven aan luisteraars, dat beschouwde het Commissariaat voor de Media als reclame. Nu zij niet meer meekijken, kan ik eindelijk sponsors zoeken voor mijn YouTube-kanaal.”

Bij Radio 10 heeft hij muzikale vrijheid: “Er staat zwart op wit dat ik alle muzikale vrijheid heb bij Radio 10. Als luisteraars willen dat ik Anarchy in the UK draai, van de Sex Pistols, dan doe ik dat voor ze. Ik heb nu the best of both worlds. Deze stap is lucratief, dat zal ik niet ontkennen. Maar het gaat om het totaalpakket. Radio 10 is een mooie zender, die steeds populairder wordt. De timing van hun verzoek was goed. Ik ben 40, je moet het ijzer smeden als het heet is.

Salaris

Over de verhalen over zijn salaris is Gerard duidelijk: “Toen ik bij de publieke omroep zat, klaagden mensen dat ik geld verdiende op kosten van de belastingbetaler. Toen bekend werd dat ik naar Radio 10 ging, van Talpa, noemden ze me een geldwolf. Ach, het zal wel.”

3FM

De dj verkiest 3FM boven Radio 2: “Dat was mijn basis. Ik heb er 17 jaar gewerkt, met veel plezier. Ik heb toffe herinneringen aan Serious Request, Freaknacht, Ekstra Weekend, Arbeidsvitaminen en Effe Ekdom. Het doet me pijn zoals het nu gaat, het marktaandeel is lager dan ooit. Ze moesten verjongen, mede daarom ben ik eind 2015 naar Radio 2 vertrokken.”

“Helaas hadden ze geen goede zendermanager die de boel op sleeptouw nam, ze kwamen in een identiteitscrisis terecht. 3FM, dat was pop en rock. Altijd de eerste met nieuwe muziek, daar stonden ze voor. Maar ze gingen fladderen. Er kwam hiphop tussendoor, urban. Ik snap dat best. Pop en rock waren zo dood als een pier, ze moesten schakelen. Het was ook pech, 3FM heeft de tijdgeest niet mee. Jongeren luisteren minder naar de radio.”

Foto: Radio 10 | Jesaja Hizkia