Home Landelijke radio NPO-baas wil grens aan aantal omroepen

NPO-baas wil grens aan aantal omroepen

Wat NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort betreft heeft het aantal omroepen een grens bereikt. De publieke omroep dreigt onbestuurbaar te worden als er nog meer nieuwe omroepen bijkomen, zei Hagoort tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

De bestuurlijke impasses uit het verleden zijn volgens Hagoort overwonnen, maar "als we niet oppassen, dreigt opnieuw bestuurlijke chaos." Hagoort pleit ervoor om niet alleen nieuwe (aspirant)omroepen toe te laten tot het bestel, maar ook omroepen te laten afvloeien. "Het is van tweeën één: óf de voordeur en de achterdeur zijn beide open, óf de deuren gaan beide dicht." De grens van wat bestuurlijk hanteerbaar is, is wat Hagoort betreft meer dan bereikt.

In totaal negen organisaties doen een poging tot het publieke bestel toe te treden waaronder Omroep C, Zenit, De Vrije Omroep, PON, OZ-tv, TV Oranje, Piep en Powned. "Met de huidige 22 partijen is wat mij betreft de grens van wat bestuurlijk hanteerbaar is meer dan bereikt", aldus Hagoort.

Hij maakt zich ook zorgen over de manier waarop nieuwe aspirant omroepen omgaan met het toetreden tot het bestel. "De Publieke Omroep is geen speeltuin. Het is vakmanschap en teamwork."

De NPO-voorzitter zou naast het toelaten van nieuwe omroepen ook de mogelijkheid willen zien dat bestaande omroepen daadwerkelijk uit het bestel verdwijnen. Die mogelijkheid is er nu wel, bij minder dan 150.000 leden moeten omroepen weg, maar dat is nog nooit gebeurd.