Home Landelijke radio Novum eist schadevergoeding, ANP eist dwangsom

Novum eist schadevergoeding, ANP eist dwangsom

Persbureau Novum Nieuws eiste gisteren voor de kortgedingrechter van het ANP een half miljoen euro als voorschot op een schadevergoeding omdat het ANP “wederom, via zijn eigen distributiekanalen Novum bewust schade berokkent”. Novum wil ook rectificaties in alle landelijke dagbladen. Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) blijft erbij dat Novum illegaal toegang heeft verkregen tot de ANP-berichten en heeft de rechter gevraagd om Novum Nieuws een dwangsom op te leggen. Dit om te voorkomen dat het nieuwe persbureau nog langer illegaal gebruik maakt van de ANP-berichtgeving.

Novum stelt in een verklaring dat de ANP-advocaat een lijst van hele en halve onwaarheden over Novum dicteerde. Zo zou Novum geen Haagse redactie hebben, geen tipgevers, geen verslaggevers en slechts 10 redacteuren “die de hele dag het ANP zitten over te schrijven.” Het ANP heeft in zijn berichtgeving, aldus Novum, het weerwoord van Novum weggemoffeld en geminimaliseerd. Novum zegt dat geen artikelen van het ANP zijn overgenomen en dat het ANP daarvoor ook geen enkel bewijs biedt, en noemt de berichtgeving over de zaak een lastercampagne.”

Volgens advocaat J. van Manen van het ANP blijkt uit onderzoek dat Novum voor langere tijd illegaal toegang heeft gehad tot het ANP-netwerk. “Na onafhankelijk onderzoek is vast komen te staan dat Novum stelselmatig en op grote schaal de ANP-artikelen via deze code onrechtmatig ophaalt en gebruikt voor zijn eigen berichtgeving. De ANP-berichten zijn alleen toegankelijk voor betalende klanten en dat is Novum niet”, stelt het ANP.

De uitspraak van de rechter is op 11 november.