Home Landelijke radio NOS, VPRO en VRT winnaars WAF Awards

NOS, VPRO en VRT winnaars WAF Awards

Johan Dibbets, Wim van Grootloon, Greet van Thienen, Huub Jaspers, samen met Franz Josef Hutsch en Gerard Legebeke zijn in de prijzen gevallen bij de WAF Awards. Deze winnaars mogen zich nu de beste nieuwsradiomakers van Nederland en Vlaanderen in 2008 noemen.

De prijzen zijn toegekend door een vakjury bestaande uit onder andere Suzanne Bosman, Wouter Kurpershoek, Carel Kuyl en Kristien Amerijckx. 

In de categorie kort nieuws won NOS Nieuws-verslaggever Johan Dibbets met ‘Herdenkingsmedaille Uruzgan’. "Een klein verhaal waarin de hele discussie over Uruzgan wordt weerspiegeld." Vakmanschap, aldus de jury.

In de categorie sport won Wim van Grootloon van de VRT met ‘Sugar Jackson loopt verloren’. "Het absurde verhaal over een zoektocht naar een zwarte bokser die vlak voor een wedstrijd is verdwaald". Spannende radio, oordeelde de jury hier.

De VRT viel ook in de prijzen in de categorie reportage. Greet van Thienen won met ‘Kuregem’. "Verslag van de dagelijkse forensenreis van twee Limburgse juffen naar hun school in een probleemwijk in Brussel". Wonderschoon, volgens de jury.

In de categorie primeur wonnen Huub Jaspers, Franz Josef Hutsch en Gerard Legebeke van het VPRO-programma Argos met ‘Anaconda’. "Onthullend verhaal over hoe Nederlandse militairen in Afghanistan buiten hun mandaatgebied opereren zonder dat de Minister van Defensie dat weet." Uitmuntende onderzoeksjournalistiek, vindt de jury. 

De Radio 1 Publieksjury wees de Nieuwsprijs toe aan Liesbeth Indeherberge (VRT Vandaag) met ‘Onze Lieve Heer aan de deur gezet’ en de Radio 1 Sportprijs is voor Louis Dekker (NOS Nieuws) met ‘Amigos van Carlos’ . De Radio 1 Publieksjury is een panel van fervente Radio 1 luisteraars. De jury was met name onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden sportfragmenten.

De Wereldomroep Aanmoedigingsprijs is uitgereikt aan Stijn Vlaeminck voor zijn sportitem ‘Olympische luchtverontreiniging’. De aanmoedigingsprijs gaat naar radiomakers onder de 30 jaar. Vlaeminck kreeg de prijs vanwege zijn gedurfde aanpak. 

In algemene zin prijst de vakjury de goede en degelijke kwaliteit van de inzendingen. Wel roept de jury makers en eindredacteuren op met meer creativiteit en lef radio te maken. "Radiomakers spelen nu nog te vaak op safe door te kiezen voor een veilige en te voorspelbare aanpak.", aldus de jury. 

De Radio 1 – WAF competitie werd dit jaar voor de vierde maal georganiseerd. Dit jaar zonden 148 radiojournalisten uit Nederland, Vlaanderen meer dan 24 uur radio in.