Home Landelijke radio NPO Radio 1 NOS Langs de Lijn viert 50 jarig bestaan

NOS Langs de Lijn viert 50 jarig bestaan

Langs de Lijn

NOS Langs de Lijn viert vandaag haar 50 jarig bestaan. Tussen 14:00 en 19:00 uur presenteren Koos Postema, Rocky Tuhuteru, Tom Blom en Govert van Brakel ieder een uur mee met het huidige vaste duo: Henry Schut en Hugo Borst mee.

Robbert Meeder bezoekt vier stemmen uit het verleden. En in het eerste uur stappen Schut en Borst in de NOS Langs de LijnTijdmachine en schakelen ze live naar bekende stemmen, die op miraculeuze wijze weer tot leven komen.

De start van Langs de Lijn
Min of meer in navolging van Sport In Beeld (de voorloper van Studio Sport) ontstaat het idee voor een gezamenlijk radioprogramma. Tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico zijn verslaggevers Wim Hoogendoorn, Leo Pagano, Dick van Rijn en Theo Koomen paraat om de luisteraars op de hoogte te houden van de sportieve prestaties.

Het verhaal gaat dat de technicus van dienst ziek is, waardoor chef Kees Buurman zelf achter de knoppen gaat zitten. Hij schakelt de ene na de andere verslaggever rechtstreeks de zender op. Als iedere verslaggever een keer aan de beurt is geweest, zet Buurman voor de rust (voor zichzelf en de luisteraars) een plaatje op. Dé formule van Langs de Lijn is geboren: live sport afgewisseld met muziek.

In de afgelopen 50 jaar blijft die formule de basis. Het programma gaat van Hilversum 3 naar Hilversum 1. Van deftige presentatoren naar vlotte jongens. Van gezamenlijke omroepen naar de NOS. Langs de Lijn breidt uit en krijgt talloze spin-offs. Radio Tour de France, de Sportzomers in samenwerking met andere omroepen, en natuurlijk de uren tussen 22.00 en 23.00 uur op elke doordeweeks dag, zijn daar de voorbeelden van.

Foto: NOS