Home Landelijke radio NOS komt wellicht met eigen persdienst

NOS komt wellicht met eigen persdienst

De NOS ontwikkelt in de toekomst mischien een eigen persbureau. Dit omdat in januari 2003 het contract afloopt met het ANP. Onderhandelingen met het ANP over een nieuw contract zijn aan de gang, maar verlopen moeilijk.

Een aantal jaren geleden deed NOS al eens onderzoek naar de haalbaarheid van een eigen persdienst. Bierman: “De uitkomst was dat zoiets inderdaad te realiseren valt. Het voordeel is dat je de beschikking hebt over eigen informatie en materiaal, een nadeel is dat het vergaren van die informatie een enorme organisatie vergt. Uiteindelijk hebben we toen gekozen voor verlenging van ons contract met het ANP.”

In 2004 moeten de meeste NOS Nieuwsredacties zijn ondergebracht in een grote ruimte. Met deze centralisatie van nieuwsgaring is een eigen persbureau volgens Bierman gemakkelijk te realiseren. “Ook is nauwere samenwerking noodzakelijk met de regionale omroepen. En ons netwerk van correspondenten en tipgevers moet worden uitgebreid.” NOS RTV is in overleg met de commerciële omroepen. Bierman: “Maar voor hen is het allemaal minder lucratief dan voor ons. Wij brengen veel meer nieuws op de radio dan zij. Het geld dat we het ANP daarvoor betalen, steken wij met een eigen persbureau in onze eigen zak. Zij hebben dat voordeel niet.”