Home Landelijke radio Nieuwe omroep vraagt zendtijd aan in Ede

Nieuwe omroep vraagt zendtijd aan in Ede

Stichting Ede Media (STEM) heeft zendtijd aangevraagd als publieke lokale omroep voor de gemeente Ede. Volgend jaar maart loopt de huidige uitzendlicentie van de Stichting Lokale Omroep Ede (LOE) af en de STEM wil deze licentie graag overnemen. "We denken zeker dat het gaat lukken, anders waren we er niet aan begonnen. Het is tijd voor een nieuwe stem van Ede", zegt initiatiefnemer Rien Janssens.

Nadat een aantal maanden geleden de tv-redactie, de voorzitter en de voorzitter van het Programmabeleid Bepalend Orgaan van de LOE opstapte na interne onenigheid is er besloten om de mogelijkheden te bekijken om een nieuwe publieke omroep organisatie op te zetten. 18 oktober 2008 is er met de voorbereidingen begonnen.

"We zijn toen met een groep adviseurs bij elkaar geweest. Het gezelschap bestond uit oud- medewerkers van de LOE en nieuwe mensen, allen met een affiniteit met (lokale) media. We hebben ons toen gebogen over, onder andere, de vragen; wat de problemen zijn bij de huidige lokale omroep, zijn er mogelijkheden om deze problemen (eenvoudig) op te lossen en daarbij verdere professionalisering te realiseren in een nieuwe organisatie. Een gemeente met meer dan 100.000 inwoners verdient een goede en professionele lokale omroep."

STEM wil een betere integratie met de Edese samenleving bereiken. "Ede verdient een betere en meer betrokken omroep. Niet voor Ede, maar van Ede." Vanuit dat uitgangspunt wordt er dan ook van kop af aan gewerkt. Edenaren hebben de mogelijkheid om een naam te bedenken voor de nieuwe omroep."

Daarnaast wil de STEM meer aansluiten bij de gehele bevolking en maatschappij in Ede. Zo wordt er gewerkt aan initiatief samenwerking met verschillende Edese bedrijven en organisaties. Ook is er draagvlak gezocht en gevonden in acht mensen die, vanuit hun organisatie, zitting hebben genomen in het Programma Beleidsbepalend Orgaan. Deze mensen vertegenwoordigen diverse stromingen van de samenleving, waarbij hun organisatie een achterban vormt en ze bepalen het programmabeleid.

Om aan de professionalisering vorm te geven worden er workshops voorbereid, om de toekomstige medewerkers ook daadwerkelijk te kunnen laten werken aan het ontwikkelen van hun mogelijkheden. "Voor veel medewerkers is het werken bij de lokale omroep een hobby, hier willen wij ook zeker niet aan voorbij gaan. We zijn bezig om met professionals workshops voor te bereiden, daarmee moet de omroep niet alleen professioneler worden. Het is toch fantastisch om op die manier je hobby te kunnen ontwikkelen.