Home Landelijke radio Glazen Huis ook in Nairobi

Glazen Huis ook in Nairobi

Afrika krijgt een eigen versie van '3FM Serious Request'. Van 19 tot en met 24 december zet Ghetto Radio in Nairobi, Kenia een Glazen Huis neer. De locatie van het huis is in het hart van de stad: The Kenyatta International Conference Centre.

Eerder werd al bekend dat in het Zweedse Malmö 13 december een Zweedse versie van 'Serious Request' start en dat ook Studio Brussel dit jaar weer mee doet met eigen editie in Vlaanderen.

Net zoals in Nederland, België en Zweden willen de dj’s in het Glazen Huis in Nairobi aandacht vragen voor vluchtelingenhulp. Deze stille ramp treft jaarlijks 36 miljoen mensen wereldwijd. Serious Request Nairobi zal dit jaar nog geen fondsen werven, maar wil zich profileren als een ‘content hub’ richting de Europese media. Voor 2008 is er in Nairobi nog geen directe samenwerking met het Rode Kruis. De fondsenwerf campagne en een samenwerking met Kenya Red Cross gaat waarschijnlijk met de editie in 2009 van start. Het thema van Ghetto Radio Serious Request: 'On the run, not outta sight.'

Maarten Brouwer, directeur van de Ghetto Radio Foundation heeft zich samen met 3FM sterk gemaakt voor een Glazen Huis in Nairobi. "Kenia herbergt veel vluchtelingenkampen, waaronder Kakuma en Daa-Dab. Zij vangen veel vluchtelingen op van buiten; Soedan, Somalië, Ethiopië. Daarnaast zijn er IDP (internally displaced person) vluchtelingenkampen, die mensen opvangen die zijn gevlucht vanwege droogte en etnische conflicten. Toen bekend werd dat 3FM zich met de actie in ging zetten voor vluchtelingen, raakte dit Kenia direct. Met een Glazen Huis in Nairobi kunnen we laten zien dat Afrika zich niet enkel kan onderscheiden als ‘slachtoffer’, maar zelf ook een actieve en positieve bijdrage kan leveren aan ontwikkelingsproblematiek en in dit geval de vluchtelingenproblematiek."

Vanuit het Glazen Huis in Nairobi willen de dj’s dagelijks schakelen met de andere huizen in Breda en Gent. Live audio en video wordt gestreamed via websites. De Keniaanse Publieke Omroep (KBC) zal dagelijks het programma 'Serious Request TV' uitzenden op televisie.

Ghetto Radio is een van oorsprong Nederlands initiatief ter ondersteuning van populaire jongerenmedia in Afrikaanse steden. Het initiatief is als format ontleend aan het Nederlandse FunX, waarin muziek en urban culture bijdragen aan wederzijs begrip tussen verschillende etnische groepen. Daarbij hanteert ook Ghetto Radio een luchtige toon en de zender vindt aansluiting bij jongeren in de sloppenwijken en getto’s van de grote Afrikaanse steden. Ghetto Radio heeft een partnership met 3FM in kennisuitwisseling en dit was de basis voor een Glazen Huis in Kenia.

Ghetto Radio is gestart met uitzenden in Nairobi op 1 februari 2008, direct na het verkiezingsgeweld. De Keniaanse overheid heeft erkend dat Ghetto Radio vanaf het begin een positieve bijdrage heeft kunnen leveren aan het kalmeren van jongeren en wederzijds begrip tussen groepen. Inmiddels is Ghetto Radio in Nairobi een gevestigde naam, met 8 procent marktaandeel in het radioveld. In Kenia is er een 100 procent Keniaans management en draait het station commercieel per 2010.