Home Landelijke radio CDA wil 15 miljoen extra voor regionale omroepen

CDA wil 15 miljoen extra voor regionale omroepen

Als het aan het CDA ligt wordt er 15 miljoen euro extra uitgetrokken voor steun aan regionale omroepen. Die kunnen dat geld gebruiken om de samenwerking onderling en met de landelijke omroep te versterken, en om een breder publiek aan te trekken.

CDA-kamerlid Joop Atsma heeft een initiatiefnota geschreven met de titel ‘Stemmen uit de Regio’, met daarin aanbevelingen voor stimuleren van de regionale omroep. "De financiering van de regiozenders is rommelig geregeld", zo zegt Atsma. "Voorheen werd dat uit Den Haag bekostigd, nu zijn de afzonderlijke provincies verantwoordelijk. Dat zorgt voor nogal wisselende budgetten per regiozender."

Om de regionale omroep toekomstbestendig te maken, is in totaal een bedrag van 15 miljoen nodig. De helft van dat bedrag kan binnen de OCW begroting gevonden worden, het resterende deel moet door de provincies op tafel worden gelegd, volgens het CDA.

De CDA’er benadrukt dat het momenteel wel goed gaat met de regionale zenders. "Maar om ze toekomstvast te houden, moeten de bakens worden verzet." In de initiatiefnota worden 12 aanbevelingen gedaan ter versterking van de positie van de regionale publieke omroep. Zo zijn investeringen op het gebied van internet/nieuwe media voor de regionale omroep noodzakelijk en moeten kabelmaatschappijen de regionale omroep op een lage voorkeurspositie plaatsen. Ook duurzame archiveringmogelijkheden en samenwerking met andere mediapartijen als regionale kranten zijn belangrijke aanbevelingen die in Stemmen uit de Regio worden gedaan.