Home Landelijke radio Omroep van de Telegraaf heeft genoeg leden

Omroep van de Telegraaf heeft genoeg leden

‘Wakker Nederland’ heeft in twee weken tijd meer dan 50.000 leden. Daarmee is voldaan aan een van de eisen om volgend jaar tot het bestel van de publieke omroep toe te treden.

"WE HEBBEN ZE", kopt De Telegraaf vandaag. "Dit is een geweldige prestatie, dank daarvoor aan al die fantastische mensen die lid zijn geworden. Wij zullen het vertrouwen niet beschamen", aldus Frank Volmer, voorzitter van Wakker Nederland. De krant meldt dat het oudste lid dik 90 is, de jongste 16.

Toch is het hiermee niet zeker dat de Telegraaf in 2010 het publieke bestel in kan als aspirant omroep. De mediawet schrijft voor dat de omroep onafhankelijk wordt van De Telegraaf. De komende periode wordt daarom gezocht naar een bestuur voor de stichting Wakker Nederland. "En we gaan door met werven: hoe meer leden we hebben, des te krachtiger wordt de vereniging. Op de langere termijn betekenen meer leden ook meer zendtijd", zo zegt Volmer.

Het Commissariaat voor de Media bekijkt of Wakker Nederland voldoet aan alle voorwaarden om toe te treden tot het publieke bestel. Daarvoor moeten zij onder meer iets unieks toevoegen. Na adviezen van de raad van bestuur van de publieke omroep en de Raad voor Cultuur bepaalt minister Plasterk (Media) welke omroepen in september 2010 mogen beginnen met uitzenden.

Ook weblog GeenStijl wil graag het publieke bestel in met ‘P0wned’. Maar daar staat de teller nog maar op 35.000 leden. De weblog, dochter van de Telegraaf, reageert wat zuur. "De TROS en Max krijgen er een geduchte concurrent bij. Zo is het de grootste krant van Nederland met 60-plus publiek dat nog volgzaam overal lid van wordt, gelukt 50.000 lidmaatschappen cadeau te doen."