Home Landelijke radio NCRV moet oppassen geen B-omroep te worden

NCRV moet oppassen geen B-omroep te worden

Als het ledenverloop van de NCRV in het huidige tempo doorzet, is de omroep over een paar jaar B-omroep. Dat meldt Trouw. De NCRV verliest per werkdag ongeveer zestig leden, ofwel 15.000 per jaar. NCRV-gezicht Cees Grimbergen heeft er in juni al intern voor gepleit ’als de sodemieter’ een ledenwerfcampagne te beginnen. Die oproep heeft nog geen resultaat gehad. Alleen de NCRV medewerkers zijn aangespoord om te werven in eigen familie- en vriendenkring.

Op 1 september 2009 peilt het Commissariaat voor de Media het
aantal omroepleden. Een jaar later worden de nieuwe erkenningen verstrekt. Een A-omroep moet minstens 300.000 leden hebben. Wie daaronder zit wordt B-omroep, met het daarbij behorende verlies aan geld en uitzenduren. Bij de vorige peiling, in augustus 2004, bleken de NCRV en de VPRO de kleinste A-omroepen te zijn. Beide behoren, met de AVRO, tevens tot de grootste verliezers.

De NCRV ging in twaalf jaar terug van 507.000 naar 364.000 leden
(minus 28 procent). De AVRO (393.000 leden in 2004) en de VPRO
(362.000) hebben er in Den Haag inmiddels voor gepleit om tot een andere definitie van het begrip ’omroeplidmaatschap’ te komen.

NCRV-directeur Coen Abbenhuis wijst erop dat het ledenverloop
niets heeft te maken met de prestaties van zijn omroep. “De opzeggers zijn voornamelijk ouderen, die door overlijden of een verhuizing naar het verzorgingstehuis verdwijnen. Helaas krijgen we, net als de andere omroepen, weinig nieuwe leden.” Hij maakt zich zorgen, maar rekent er wel op dat de NCRV in 2010 nog A-omroep is. In een grote ledenwerfcampagne ziet hij nu niets,
maar tegen de tijd dat de peildatum in zicht komt, wil Abbenhuis wel
een actie om steunleden (’tientjesleden’) te trekken. Bovendien hoopt hij dat Den Haag de mediawet zal veranderen. “We hebben er destijds op aangedrongen niet alleen te letten op ledentallen, maar ook op kijk- en waarderingscijfers en het aantal interacties met de kijker.” [Trouw]

Vorig artikelPeter Holland 15 jaar bij Radio 10 Gold
Volgend artikelNOS krijgt correspondent op de Antillen en Aruba