Home Landelijke radio Muziekdebat Kink FM: zender moet zo snel mogelijk in de ether

Muziekdebat Kink FM: zender moet zo snel mogelijk in de ether

Kink FM vierde haar dertienjarig bestaan gisteren met een congres over (het gebrek aan) aandacht voor alternatieve popmuziek in de media in de Desmet Studio’s in Amsterdam. Onder leiding van Jan Douwe Kroeske gingen betrokkenen en belanghebbenden vanuit verschillende achtergronden zoals politiek, platenindustrie, journalistiek, het clubcircuit en de muziek zelf met elkaar in gesprek in Kink in Conference. Onder anderen Jan Smeets (Pinkpop), Arda Gerkens (SP) en Peter Smidt (Buma Cultuur) namen zitting in het panel.

Tijdens het debat werd gesproken over stellingen als ‘Zijn de platenmaatschappijen nu toch echt uitgespeeld?’, ‘Is er nog ruimte voor de traditionele media of heeft internet deze overbodig gemaakt?’  en ‘Heeft de politiek een taak in het stimuleren van de verspreiding van de Nederlandse popcultuur?’. Onder leiding van Jan Douwe Kroeske (Kink FM) gingen Jan Smeets (Pinkpop), Arda Gerkens (SP), Willem Venema (The Alternative), Len Doens (NOS), Jochem Geerdink (Metro), Guuz Hoogaerts (Revu), Michiel Boesten (V2), Basyl de Groot (3FM), Bazz Barnasconi (Van Katoen), Erik van den Berg (OOR), Patrick Kraakman (Sky Radio Group), Peter Smidt (Buma Cultuur), Hoite Polkamp (MySpace) en Norbert Plantinga (Universal Music) met elkaar in gesprek. Heftige discussies bleven uit, opmerkelijke uitspraken waren er genoeg.

"Als het aan mij had gelegen zat Kink FM nu al in de ether. Dat is alleen maar goed voor de diversiteit. Die ontbreekt nu. Maar gelukkig zit er een herverdeling aan te komen", zo zei Arda Gerkens (SP) tijdens het debat.

Tijdens Kink In Conference werd de aandacht gevestigd op het feit dat alternatieve popmuziek zich al enkele jaren in een sterk veranderend klimaat bevindt. De komst van internet heeft voor een aardverschuiving gezorgd ten aanzien van de distributie van muziek. Hoite Polkamp (MySpace): "Ja, via internet kunnen wij heel snel schakelen. Wij hebben geen deadlines of tijden dat we bij de drukkerij moeten zijn. Ik denk dat wat dat betreft internet toch een stap voor is op de traditionele media. Muziek is een breed gedragen gemeengoed, waar veel mensen enthousiast over zijn en dat willen ze graag over brengen op andere mensen".

Daarnaast werd gesproken over het feit dat voor zowel de traditionele media (tijdschriften, kranten, radio, televisie) als de platenmaatschappijen als de artiesten het een kwestie is van zoeken en aanpassen waar het gaat om deze nieuwe mogelijkheden. De aandacht ging verder uit naar hoe serieuze popmuziek de consument bereikt, en in hoeverre dat nog gebeurt via de vertrouwde kanalen.

De panelleden waren het in ieder geval over twee zaken eens: een goede definitie voor alternatieve muziek valt onmogelijk te formuleren. "Je hebt goede en slechte muziek, maar wat is nu alternatieve muziek?", aldus Peter Smidt (Buma Cultuur). En een gezamenlijke conclusie van diverse panelleden was dat ze graag eens wat meer alternatieve muziek in de ether konden horen. Arjen Grolleman van Kink FM zei hierover: "De enige kans om alternatieve muziek via de radio te ontsluiten is nu eenmaal via de ether". Bazz van de band VanKatoen onderschrijft deze mening in het debat:"Ik zou graag een portal zien waar mensen hun muziek kunnen vinden. Deze portal is er al en het heet Kink FM. Geef ze een etherfrequentie!".